Trendmagazin

Tag Heuer Mikrogirder 2000

Mérföldkő a mechanikus kronográfok történetében

2012.03.01 | Oroszvári Péter

A technológia fejlődésének köszönhetően az órapiacon is napról napra mutatnak be egyre fejlettebb, már-már művészinek nevezhető alkotásokat. Így tett most a Tag Heuer is, világrekorder kronográfjával.


A Tag Heuer az autósportok támogatójaként 2003-ban tervezte meg első, az átlagosnál sokszor precízebb stopperét, mely egy ezred másodperc pontossággal mért. A 2004-es frissítés még ennél is tovább ment: egy tízezredre nőtt a pontosság, azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezek digitális modellek.


2005-től kezdve nekiláttak a mechanikus stopperek fejlesztésének is, ami óriási kihívást jelentett, megoldandó az apró alkatrészek elképesztő sebességgel történő stabil mozgatását. Akkoriban a századmásodpercet sikerült elérniük, tavaly az ezredet, most pedig a kétezredet. A Mikrogirder 2000-ről sugárzik az elegancia, és az alsó felén kibúvó oszcillátorból és fogaskerekekből a hozzá nem értők is láthatják, hogy valami különlegessel állnak szemben.


A stoppert az óra tetején elhelyezett gombokkal lehet kezelni, ám ajánlatos egy-egy mérés előtt felhúzni a koronával, mivel az oszcillátor másodpercenként 2000 rezgésre képes, és könnyen kimerülhet az energiából. Az óra leolvasását érdemes begyakorolni: a pontos értéket a két számlap és a nagy aranymutató összeadásával lehet leolvasni.


A 12 óránál található kör egy beosztása 3 másodpercet jelent, 3 óránál pedig egy kör maga 3 másodperc (egy beosztása pedig egytized másodperc). A vékony nagymutatót szinte már nem is látni működése közben, hiszen egy másodperc alatt 20-szor járja körbe a számlapot.


Ugyan az emberi reakció sokkal lassabb az óránál, tehát érdemi hasznát nem nagyon kell keresni, a Tag Heuernek mindenképp egy csodát sikerült megalkotnia. Egyelőre még limitált széria sem készül, de biztosra vehetjük, hogy néhány exkluzív kézre fel fog kerülni az elkövetkezendőkben.