Trendmagazin

Ted Williams csodasztorija

Egyszer fent, egyszer lent

2011.01.20 | Szabó Adrienn

Egy ember élete egy szempillantás alatt megváltozhat. Van, akinek jó, van, akinek rossz irányba. Sokan bizony a csúcsról is könnyen eljutnak a legmélyebb pontra; míg mások pont fordítva. Ilyen Ted Williams is, aki, hogy is mondjam, mázlista.

Ted Brooklynban nőtt fel - azt hiszem a helyet, nem kell bemutatni. New York ezen részét én ugyan csak filmekben láttam, de sosem volt pozitív fényben feltűntetve. Itt élt, a híres all-star baseball játékosról elnevezett, Ted Williams. Kilenc gyermek apjaként végül utcára került a férfi. De hogyan jutott ide, az Aranytorkú Ember?


A baseball egyik legnagyobb sztárjáról elnevezett férfinek nem csak a neve, hanem a hangja is köthető a nagyszerű sporthoz. Ted egy igen különleges, mély orgánumú hanggal rendelkezett, így igazából kézen fekvő volt, hogy hangalámondást tanuljon és betöltse a nagy stadionokat jellegzetes hangja. Végül a ’90-es években már DJ-ként dolgozott, főleg a soul zenéket keverte és pörgette rá a tömeget az amerikai, nagy, éjszakai életben. Azonban ’96-ban találkozott, karriere gyilkosaival, ezek, az alkohol és a drog voltak. Jazzrádiós bemondóként ragadta magával az alkohol szerelme, amiből nem tudott szabadulni, így beleesett a drogfogyasztásba. Általános forgatókönyv szerint, fűvel kezdte, később rászokott nagyobb kötöttséget okozó szerekre is. Egyre mélyebbre süllyedt, nem tudta ellátni a munkáját, így végül utcára került.

Saját bevallása szerint 2008-ban sikerült végleg megszabadulnia káros szenvedélyeitől. Azonban továbbra is csak egy reménye volt az életben maradásra, a kéregetés, így Colombus utcáit járta, a koldus sorba került tehetség. Mint minden nap, azon a sorsfordító napon is, egy út mellet próbált némi pénz gyűjteni az autósoktól, amikor megállt mellette egy helyi rádiós. Valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, a kéregetést rögzítette, amikor a hajléktalan megcsillantotta hangalámondói tudását. A felvétel hamar elárasztotta a videomegosztó oldalakat, és persze eljutott olyan rétegekhez is, akik nagy lehetőséget láttak meg a férfiban. Először, ő járta körbe az internetet, majd körbejárták érte Colombus utcáit, de a férfit nem találták. Közben gyűjtést szerveztek neki, hogy vonzóbb külsőt ölthessen. A cél 500 dollár volt, de ennek a többszöröse jött össze pár nap alatt. Már nem is volt szükség erre az összegre sem, mert pár tehetősebb üzletember, felajánlott árukészletéből. Volt aki öltönyt, más feltöltött mobiltelefont ajánlott fel Amerika hangjának, sőt egy rádiónak felajánlottak 15000 dollárt (!), ha azok alkalmazzák Tedet, de négy napig semmi hír nem volt a csodatorkú kéregetőről. Végül, a felkínált lehetőségekkel élve, csak elment a Dave and Jimmy showba, innentől kezdve mindenki két kézzel kap a férfi után, hogy megszólaltathassa műsorában.


Viszont az életnek nem csak egy területén kell rendeznie magát Ted Williamsnek. Édesanyja szíve - még ha fia hangja ilyen gyorsan bejárja is a világot - nem enyhül fájdalmától. Neheztel fiára, amiért nem viselte gondját kilenc gyermekének és nemtörődött a családdal. Nem büszke rá a siker ellenére sem, mert fia az éjszakai élet rabjaként úgy érzi tönkre tette őt és a többi hozzátartozóját. „Jó állása volt, de a drog és alkohol problémáival lerombolta a családját. Összetörtem, csodálatos családom volt, és nézze meg mit tett a velünk.” – nyilatkozta Julia, az édesanya. Vajon a családi problémák is egy pillanat alatt megoldódnak majd Ted életében? Nem tudhatjuk, egy biztos, a 2011-et Ted Williams nagyon jól kezdte, pár nap alatt lett koldusból a hangalámondók királya.

Mondhatjuk szerencsésnek, mázlistának, nevezhetjük az eseményt véletlennek. Szerintem azonban, nincsenek véletlenek. Van, akinek meg kell járnia élete legmélyebb szakaszát az újrakezdéshez, hogy elinduljon valami még jobb felé. Mr. Williams erre tökéletes példa. Hogy tanult-e a hibájából, az a jövőben fog csak kiderülni. Azzal zárnám a cikket, hogy felhívnék mindenkit, gondolkozzon el azon, hány tehetséges ember lakhat még így, a csillagos ég alatt? Megéri mindent eldobni az élvezetekért?