Trendmagazin

Télapó itt van

Ki is az a Mikulás?

2012.12.06 | Boskovics Bianka

Reggel ezüstös, este arany fénnyel csillogó utcák, magasztos dallamok, csípős szél kíséri adecemberi utcákon sétálókat. A nyugati világ minden porcikájába beleivódott a téli ünnepekjellegzetes bája. Minden gyermek a „Hull a pelyhes...” kezdetű nótácskával kel és fekszik,ami azt jelenti, hogy az ünnepkör Télapó érkezésével kezdetét veszi.

Télapó, avagy Mikulás neve senki számára sem ismeretlen. Piros-fehér bársonyruhás,nagysipkás, nagyszakállú, kerekded bácsika, aki ellágyultan, netán életörömtől kicsattanóannéz végig a Föld lakóin. Egész évben listát ír a jó és rossz gyerekekről, majd decemberelején kifényesíti hatalmas csizmáját, felnyergeli rénszarvasait, majd egyetlen éjszaka alattkörbeszáguldja a bolygót, hogy ajándékokat osszon. Nem ritkán manók, krampuszok segítik amunkáját. Persze ezt megelőzően gyerekek ezrei adják postára kívánságleveleiket. Valljuk be,ezt a lehetőséget nem sokan hagytuk ki. Azonban a jóságos Mikulás alakja nem mindig élt ígya köztudatban.


Feltehetőleg a középkor idusán kerülhetett be szervesen Szent Miklós püspök alakja azeurópai kereszténység tudatába. Miklós melegszívűségét a rászorulók iránt nem egy történetőrzi, a legismertebbek egyikében három szegény, eladósorban lévő lányon segít. Titokbantöbbször tarisznyányi aranyat ad nekik. Mikor a zárt ablak akadályába ütközik, elszántanfelmászik a tetőre, és a jól ismert módon, a kéményen keresztül kézbesíti a csomagot.

Szent Miklós idővel egyre nagyobb népszerűségre tett szert, a reneszánsz korára már alegkedveltebb szentek egyike lehetett. A püspök lénye úgy négyszáz évvel később fonódottössze a Mikuláséval, ám a 20. századot megelőzően a Télapó nem volt egyértelműen pozitív,ajándékozó figura. Jótéteményei mellett egyaránt ijesztgetett, dorgált is, a házakat láncátcsörgetve járta.

Később a Télapó lakott a Mennyben is, néhány évtizede pedig Lappföldre költözött, aholbizonyosan jól érezheti magát, hiszen úgy tudjuk, azóta is ott él. Kilenc rénszarvasa 1939-bencsatlakozott hozzá, név szerint Rudolf -akinek piros az orra-, Fürge, Sármos, Talpas, Kerge,Csámpás, Torkos, Bátor és Szélvész. Maga a Mikulás elnevezés szláv eredetű, a Télapótpedig még a szocialista időkre datálhatjuk. Névileg ugyan megannyi különbség fedezhető fela vörös ruhás öregúr legendájában, mégis világszerte ugyanazt a varázslatos emléket jelenti,hívjuk akár Santa Clausnak, Joulu Pukkinak, Papá Noelnek, vagy Mikulásnak.