Trendmagazin

The show must go on

A televíziós showmanek és show-k világa

2011.09.06 | Kirschner Dávid

A huszadik század egyik legnagyobb össztársadalmi hatással bíró találmánya a televízió volt. A tömegek szórakoztatása a század közepére kitermelte a show-műsorokat, és vele együtt azokat a személyeket, akiknek a neve egyet jelentett a show-val. Ezek a tévés személyek mára már hatalmas tömegbefolyással, és hírnévvel rendelkeznek.

A televízió már az 1920-as években népszerűvé vált az amerikai otthonokban, pár évtizeddel később, és onnantól fogva pedig a televízióban sugárzott műsorok valóságos szubkultúrát teremtettek. Az ötvenes évek elején, Amerikában elindult beszélgetős műsorok (talk-show vagy chat-show) embereket, szituációkat, sorsokat mutattak be, és így közelebb hozták a képernyőn látottakat a kanapén ülő egyszerű emberekhez. Az első talk-show házigazdája az akkor neves rádiós és TV-s személyiség, Joe Franklin volt. Műsora 1951-től 1962-ig az ABC-n ment, majd a My9- TV-ben folytatódott egészen 1993-ig. Az ír „The Late Night Show” a világ legrégebb óta sugárzott beszélgetős műsora, bár a „The Tonight Show„ egyidős vele, 1950-es indulása óta sok változtatáson esett át, és a neve is más lett. Steve Allen volt az első házigazdája a The Tonight Show-nak, ami eleinte New Yorkban, egy helyi műsorként indult. Allen pionír szerepet töltött be a késő esti talk- show-k kialakulásában, hozzá köthető a nyitó monológ, a hírességek interjúi, az apró komédia részletek, vagy éppen a közönség bevonása.

A késő esti beszélgetős műsorok Amerikában és Kanadában igen népszerűek, máshol nem tudnak hasonló színvonalat produkálni, bár több helyen utánozzák ezeket, mint például itthon a Fábry show. Ezen műsorok alapelemei a kezdő monológ, amiben a házigazda az este programja mellett egy-egy napi hírt is komédia tárgyává tesz, valamint elengedhetetlen elemek a zenei részek. A The Tonight Show hosszú évtizedek óta talán a legkiemelkedőbb ezek közül, bár az évek alatt sok névváltoztatáson esett át, többnyire a házigazdák cseréje miatt. A műsor érdekessége, hogy minden nap 23.35-ös kezdettel látható az NBC-n, s eddig mindössze öten vezethették, de az állandóan megjelenő rengeteg híresség és sztár miatt kiemelkedő nézettségű. Jack Paar és Johnny Carson után Jay leno vette át a műsor vezetését 1992 májusában, és egy kis szünet kivételével azóta is házigazdája. Ez a kis szünet a Jay Leno Show volt, de a műsor nem is hozott sikert, mivel Lenonak a Tonight-ban volt a helye.

A humorista 1950-ben született New Rochelle-ben, James Douglas Muir Leno néven, később, 1973-ban az Emerson College-on szerzett diplomát beszédterápiából. Karrierje elején néhány perces stand up-okkal lépett fel éjszakai bárokban. 1980 óta házasságban él, azonban nem született gyermeke. Egyszer-kétszer megfordult a televízióban is, sőt a még Johnny Carson által vezetett Tonight Show-ban is. Miután barátai befolyást nyertek a késő esti tévés műsorok tartalma felett, Leno igen gyakran tűnt fel a Late Night with David Letterman című műsorban, akivel később, miután ő kapta meg a Tonigth vezetését, megromlott a viszonya. A CBS- en indított műsorral Letterman igyekezett Leno műsorát lekörözni, azonban az 1995-ben átvette a nézettségi vezetést, ami azóta sem változott. Leno szellemessége, egyénisége és az, hogy kiemelkedő showman, felvirágoztatta az addig sem sikertelen műsort, és maga a műsorvezető is igen sikeressé vált anyagilag (átlagosan 32 millió dollárt keres évente, becsült vagyona meghaladja a 150 millió dollárt).

Jay Leno Ashley Greene-nel beszélget

Híres pillanatai voltak a show-nak, amikor például letartóztatása, és botrányos viselkedésének nyilvánosságra hozatala után Hugh Grant elment a műsorba. A 2000-es kaliforniai energiakrízis idején Leno nem felkapcsolt lámpáknál, hanem gyertyafényben tartotta meg műsorát, kifejezve szolidaritását. 2003- ban a Tonight Show-ban erősítette meg Schwarzenegger, hogy indul a kaliforniai kormányzóválasztáson. A 2007 július 24-ei adás eleje animált, a házigazda pedig Homer Simpson volt. 2009-ben pedig, az esti talk- show-k történetében először egy hivatalban levő amerikai elnök, Barack Obama is vendég volt a stúdióban. Leno autós körökben gyűjtőként és restaurátorként örvend nagy ismertségnek, hiszen nagy rajongója a járműveknek. 200 járműve van, ebből a fele autó, amiket részletesen be is mutat egyik saját honlapján, a Jay Leno's Garage-on. Folyamatosan vásárolt autóit mindig megjelenteti a honlapon, hobbija az autók restaurálása, bütykölése. Nem iszik alkoholt és nem is dohányzik. Állítólag diszlexiás, és saját bevallása szerint nagyon keveset, átlagban 4-5 órát alszik csupán.

A hetvenes évek derekára váltak népszerűvé a talk-show-k, viszont ezzel párhuzamosan a bulvár talk-show-k nézettsége is emelkedett. Ezen utóbbi műfajt gyakran nevezik „trash TV”-nek, hiszen céljuk nem egyéb, mint a híres vendégekből kiszedni minél féltetettebb titkaikat, vagy az egyszerű, hétköznapi emberek közül azokat bemutatni, akik minden korlátot és tabut felrúgnak. Gyakori vendégek a rasszisták, aberráltak, melegek, biszexuálisok, transzszexuálisok, ezek közé tartozik például a Jerry Springer Show, hazánkban pedig hasonló csapásirányon haladva a Mónika Show, és társaik. A csak késő este, és kevés ideig sugárzott „The Morton Downey, Jr. Show” vitte legalacsonyabbra a színvonalat. A műsor vezető trágárul beszélt, a vendégek és a közönség arcába fújta a cigaretta füstöt, akik amúgy is kezelhetetlenek voltak már, nem voltak ritkák a verekedések a stúdióban. Ezek közül mégis a legismertebb, hazánkban is egy ideig sugárzott Jerry Springer Show, ami – talán hihetetlenül hangozhat, de – politika orientált műsorként indult, azonban a nézettségi versenyben alul maradt volna, ha Springer nem kezd el kacérkodni olyan témákkal, amik sokszor a jó ízlés határain túl vannak. Konfrontatív és szexuálisan explicit műsor, amelyben a meztelenség mellett visszatérő elem a meglepő, de nem megható találkozások, melyek legtöbbje verekedésbe, vagy súlyos bántalmazásba torkollt. Témái között olyanok szerepeltek, mint a vérfertőzés, zoofília, fetisizmus, vagy amikor a vendégek a háziállatukkal éltek házasságban, vagy amikor a házas felek egy-egy másik fél bevonásával élték meg kapcsolatukat; a Ku Klux Klan és más gyűlölet alapján szerveződő csoportok is gyakori vendégei voltak. Springer egyébként végig kiállt amellett, hogy nem ő hergelte a vendégeket, akik szerinte a 15 perc hírnévért voltak készek totálisan lejáratni magukat, bár tény, hogy a sok szélsőségesen alpári helyzetet ismeretlen statiszták, és színészek játszották el. Springer maga is bevallotta, hogy sem ő, sem a stáb nem hitte volna, hogy egy ilyen vacak műsor ennyi évadot megélhet.


Jerry Springer Show - a legrosszabb tévéműsornak választották

A műsor egyébként idén huszadik éves, és 3600 adáson van túl. A legrosszabb TV műsornak választott show házigazdája azonban nem így kezdte, és feltehetőleg nem is így képzelte el karrierjét. Zsidó származású szülei a világháború idején menekültek az USA-ba (állítólag Jerry egy londoni metróállomáson született). Gyermekéveit New York Queens negyedében töltötte, miközben szülei sokat politizáltak, ami a kis Jerry-re is hatással volt. Miután 1965-ben politológiai végzettséget szerzett, Robert. F. Kennedy kampányát támogatta, demokrata érzelmeit szüleitől örökölte. Később tagja lett Cincinnati városi tanácsának, majd egy prostituálttal való afférja miatt lemondatták, de egy idő után mégis a város polgármesterévé választották. A politikától az ohiói kormányzói székért vívott harc során elszenvedett veresége után vonult vissza.

Ha híres műsorvezetőkről van szó, a világ talán leghíresebbike nem maradhat ki, ő pedig Larry King. Egy osztrák származású, zsidó bevándorlócsalád gyermekeként született, Lawrence Harvey Zeiger néven, 1933-ban. Apját fiatalon veszítette el, nehéz anyagi körülmények között nőtt fel. Érettségije után egyből munkát vállalt. 1952-ben nősült meg először, jelenleg hetedik feleségével, a színész- és énekesnő Shawn Southwick-King-gel él együtt, aki egyébként tavaly öngyilkosságot kísérlet meg. 1957-ben (egészen 1971-ig) DJ-ként dolgozott egy Miami Beach-i rádióadónál, ahol felvette a Larry King nevet. Azóta legalább 40.000 beszélgetést folytatott már le interjúkban. Népszerű volt, 1960-tól már televízióban is vezetett műsort, az igazi sikert azonban az 1985-ben, a CNN-en indult Larry King Live hozta meg számára, és itt alakult ki jellegzetes öltözködési stílusa. Ez segíti, hogy mindig elegánsnak hasson, a nézők pedig könnyen felismerik – ez a keretes szemüveg, az ing, a nyakkendő és az állandó nadrágtartó.

Larry King intézménnyé vált az amerikai televíziózásban

Műsorában a prominens személyiség többnyire a műsora első felében jelennek meg, de mellettük a témák kapcsán vendégek típusainak széles skáláját hívja meg. 1987-ben szenvedett súlyos szívrohamot, és az eset indította arra, hogy megalapítsa a saját magáról elnevezett Larry King Szív Alapítványt. Később pedig, amikor katasztrófa történt valahol a világon, helyszíni műsorokat forgatott „Hogyan tudsz segíteni” alcímmel. Sok kollégájával ellentétben King közvetlen, és nem konfrontatív megközelítéssel áll vendégeihez, mégis, néha cinikusan, élcelődve de humorral teszi fel egyértelmű kérdéseit. Talán ez jelentheti szakmai felkészültsége mellett sikerének titkát. Az összesen 6120 adást megélt műsorban mindig az adott időszak vezető személyiségei, hírességei jelentek meg, többek között Frank Sinatra, Marlon Brando aki a saját házában adott interjút Kingnek, Jasszer Arafat, Jordánia királyával és Jichák Rabin-nal együtt, Richard Nixon, majd az őt követő összes amerikai elnök. A nagyszabású műsor legutolsó adását 2010. december 16-án sugározták.

Hazai viszonylatban sajnos nem beszélhetünk olyan színvonalas, professzionális talk-show- król, mint az imént említettek, elég csak a délutáni műsorsávban sugárzott botrány-, és nézettség orientált beszélgetős műsorokra gondolni. Mégis, hazánkban a Fábry Sándor humorista által vezetett „Esti Showder Fábry Sándorral” az egész országban ismert, és mindenkinek van valamilyen véleménye róla. Az idén 58 éves Fábry gyakori trágársága, szuggesztív politikai utalásai és viccei, valamint sajátságos stílusa miatt sokaknak nem szimpatikus, azonban a mai magyar média egyik alapfigurájává vált, főleg az 1998 óta sugárzott műsorának köszönhetően. 1978 és 1992 között a Mafilm dramaturg-gyakornoka volt, majd dramaturg. Ezalatt 1989-től a Hócipőben a lap egyik legnépszerűbb rovatát, a Dizájn Center indította el, amit később vitt magával a Showderbe. A kilencvenes években kabarékban, rádiókban lépett fel, majd 1998-tól a Showder műsorvezetője. A műsor először az MTV-n, majd azóta az RTL Klub-on megy, kéthetente.

Fábry Sándor műsora töretlenül népszerű

Vendégei elsősorban magyar hírességek, ismert személyiségek, de külföldi sztárok is jelentek már meg a műsorában. A vendégek többnyire egy velük megesett humoros történetet mesélnek el, élnek át újra Fábryval. A műsorban rendszeresen helyet kapnak a hazai „bulvár szenzációk”, mint például Gregor Bernadett és Magyar Attila románca, akik 6 millió forintnyi kártérítést követeltek a műsorvezetőtől egy botrányosra sikerült paródia miatt, ami valóban minősíthetetlenül alacsony színvonalú volt. Hasonló botrány volt, bár ez magát Fábryt is zavarba hozta, amikor Nagy Kriszta Tereskova festőnő a műsor vendégeként egy teljesen obszcén dalt énekelt, Fábrynak címezve. Emellett rendszeresek show-iban a baloldali politikusokon gúnyolódó viccek. Legutóbb tavaly márciusban kiabált be hangosan, egy Művészetek Palotájánál tartott rendezvénynél Hiller István kulturális miniszternek.