Trendmagazin

Tini vagyok, hogyan sminkeljek?

Belőlem is lehet igazi nő! Step by step!

2012.06.28 | Szabó Adrienn

Rengeteg fiatal lány küzd azzal a problémával, hogy már igazán nem találja a helyét a kislányok világában, de még bizonytalanul mozog a nagylányokéban is. Ilyenkor fejünkben a fő kérdések általában a sminkeléssel kapcsolatosak. A 15 éves Petra is éppen ezért fordult hozzánk, hogy az igazi nővé válás küszöbén segítsünk neki, mi a teendője. Sminkmesterünk, Mártai Marianna ellátta hasznos tanácsokkal, a teljes átalakulást mi is figyelemmel kísértük.

Érkezéskor Petra

A legnagyobb problémát a megfelelő smink kiválasztásában általában az okozza, hogy nincs még kibontakozva a saját ízlése egy 14-15 év körüli lánynak és nincs kellő tapasztalata és tudása a termékekkel kapcsolatban sem. Azonban nem csak a mindenkiben megbúvó és éppen ébredező hiúság, de a világ előrehaladása, a tinisztárok és a korszellem, valamint a női igényesség is arra ösztönöz ebben a korban, hogy sminkeljük magunkat. Megjelennek kinél apróbb, kinél szembetűnőbb esztétikai hibák, gondolok itt a pattanásos vagy mitesszeres bőrre. Nagyon röviden felhívnám a figyelmeteket arra, hogy nem elég ezeket fedni, fontos kozmetikussal megfelelő módon kezeltetni is. Ha már különböző féle kozmetikumokhoz nyúlunk, jönnek az anyukák, akik előszeretettel dugnak el előlünk mindent, mondván tönkre fogjuk tenni a bőrünket. A leboxolt, egész családot érintő szópárbajok után nagy nehezen meggyőzhetjük őket arról, hogy szükségünk van azokra az eszközökre a külsőnk javítása céljából.

Ha ezen az akadályon átbukfenceztünk, jönnek az iskolai szabályok, melyek komolyságát azzal próbálják hangsúlyozni, hogy még a házirendbe is belefoglalják, hogyan sminkeljük magunkat. Innentől az ember azt érzi, mindenki irányítani akarja, holott ő nagyon is jól tudja, hogyan sminkelje magát. Hát, itt be is fejezhetnénk a cikket, ha nem segítő céllal írnánk, és azt mondhatnánk, térjünk vissza a témára úgy három év múlva. Így 2015 magasságában szembesülnénk azzal a szörnyű igazsággal, hogy az ész nélküli maszatolás és a sminkelés közt igen éles különbség van. Senkit nem akartam az előző mondattal sérteni, ezért bevallom én is sűrűn mosolyogva nézem - így 20 felett - a tizenéves „profin sminkeléseimet”. Ebben a korban a legmerészebb az ember és vadító színekkel festi arcára a világ legdrágább, exkluzív mérgeit: a dekorkozmetikai termékeket. Ez érthető, hiszen a csapból is a frusztrálóan hibátlan és szép dívák, valamint az általuk reklámozott - amúgy prémium kategóriásnak tartott – termékek folynak. Ha mégis tisztában vagyunk vele, mit kenjünk az arcunkra, jön a következő lépés, a veszettül nyomkodás és a szemöldökünk kivégzése, ami szintén a top tilos cselekedetbe tartozik. A bevezetővel remélem nem sokkoltam senkit, ha mégis, üdüljetek fel Mariann jó tanácsaival, melyek kiterjednek a fent említett összes témára. A step by stepből pedig sokat tanulhattok!

A bőrhibák megfelelő fedése ZUII Organic UV A-B szűrős folyékonyalapozóval

Az alapozást követően egy fixáló poralapozóval még tökéletesebb és szebb bőrfelületet készítünk


 

A következő interjúban Petra kérdéseit tolmácsoltam:

Mit csináljak sminkelés előtt a bőrömmel?

Mindenképpen fontos a tisztítása és hidratálása a bőrnek, ezért meg kell választani (lehetőleg egy természetes kozmetikai terméket) a megfelelő arcápolókat. Jelen esetben egy korpás-seboreás bőrünk van (ami a pattanásokat takarja magyarul) és mellette vízhiányos. Javasolnék napi szinten egy kis rózsavizes áttörölgetését a bőrnek, amely szárítaná és mellé egy Zuii folyékony alapozót ami mindamellett hogy fed, ápol, hidratál, megvéd a káros napsugárzástól tökéletessé teszi bőrünket.

Mi az ami tabu a sminkelés folyamatában egy tini lánynál?

A pattanások nyomkodása, elkaparása. Súlyos hegeket okozhatunk ami a nap hatására. pigmentálódik és nyomot hagy örökre az arcunkon.

A szemöldölkötök az arc karakteréhez alakítjuk. FIGYELEM! Kérjétek szakember segtíségét!

A szemöldökök hangsúlyozása Bronze szemhéjpúder és ferde ecset segítségével


 

Nem tetszik a szemöldököm formája, hogyan szedjem ki?

Hát a szemöldökkel ne nagyon kísérletezzünk, mivel az adja meg a karakterünket ezt bízzuk inkább szakemberre. Tini lányoknál érdemes megvárni az első menstruációt és csak utána neki látni, ugyanez vonatkozik minden testünkön lévő nem kívánatos szőr eltávolítására.

A pattanásokat hogyan tudom eltüntetni?

Egy kicsit zöldesebb árnyalattal pl. Zuii Olive Light folyékony alapozó, kifejezetten a pöttyökre és ha nem elég fixálhatjuk egy színben harmonizáló, de fedésben sokkal erőteljesebb por állagú alapozó púderrel.

Az arcpír felvitele finom mozdulatokkal a járomcsont vonalában

Mivel alapozzak, hogy ne érezzem úgy, maszk van rajtam és egy kiló smink a bőrömön?

Attól függően milyen sminket készítesz, milyen alkalomra kell megválasztani a megfelelő terméket. Jelen esetben egy erős fedést szerettünk volna elérni, hogy minél tökéletesebb legyen az arcbőr így folyékony alapozót használtunk Beige Light színben és rá kabuki ecsettel egyenletesen eloszlatva por alapozót Ivory színben.

Akkor a Zuii folyékon alapozóit bátran felkenhetem arckezelést követően is?

Természetesen, sőt ajánlott is, mivel fényvédőt tartalmaz és sebgyógyító hatása van. Nem tömíti el a pórusokat ezért kifejezetten használ bármilyen arckezelés után kivéve az olajos.

A szemhéjak árnyalása egy könnyed nyárias színnel, ez esetben a Grape, Blossom és Purple Ice színekkel

A szemek kiemelése alul egy a szemhéjjal harmonizáló színnel, itt a Rose Mist szemhéjpúdert használtuk

Tus vonalat készítünk vizes ferdeecset segítségével a Blackberry szemhéjpúderrel

Szempillák festése, ezzel a pillák tökéletes keretet adnak a szemnek


 

Mi a legfontosabb a sminkemnél? Nekem tetszik, ahogy a tesóm csinálja, de nekem az nem áll jól, én mit hangsúlyozzak az arcomon?

A legfontosabb, hogy találjunk rá a saját egyéniségünkre, ezért hoztuk létra a SminkAkadémiát, ahol már tini kortól el kezdjük megtanítani a sminkek helyes elkészítési módjait illetve sok segítséget nyújtunk az egyéni stílus kialakításában, ha erre szükség van. És hát miért ne lenne szükség? (nevet Mariann) A médiából áramló hamis tézisek és hipotézisek elárasztanak minket, nagyon nehéz a középutat megtalálni. Egy fiatal lány arcán, mindig inkább az üdeségnek, mintsem a sok sminknek kell látszódnia. Hétköznap legyél minél természetesebb egy kis alapozó, szempillaspirál arcpír már elegendő. Bulikhoz pedig használj minél vadabb színkombinációkat a szemed hangsúlyozására. Az ajkakra egy kis szájfény is elegendő.

Az ajkakra felvisszük a rúzst és a szájfényt ecset segítségével, ügyeljetek, hogy a száj formáját kövessétek, a rúzs és a szájfény harmonizáljon a szemmel. Itt a Sheer Peach és Seashell színeket használtuk

Nem elég ha csak kihúzom a szemem egy ceruzával?

Nem. Ezt felejtsük el, közönséges és nincs lelombozóbb látvány amikor egy fiatal fekete keretet rajzol a szeme körül.

Hétköznap az iskolába mit tudsz nekem ajánlani?

Egy kis alapozás, szempillaspirál, szájfény és egy halvány arcpírrel már tökéletes sminket készíthetünk. Tipp! Ha nagyon nem bírod ki, hogy a szemed nincs kisminkelve, tégy egy cseppet az arcpíredből a szemhéjadra és azonnal átváltozik a sminked.

És el is készült a smink!

Mihez sminkeljem magam? Ruhám? Hajam, szemem? Vagy valami más?

Először is mindig nézzük meg milyen típusba tartozunk, hideg vagy meleg színárnyalatokat viselhetünk e. Ezt pedig a szemünk és bőrünk színe határozza meg elsősorban.

Egy kis segítségként az alábbi link alatt tudjátok tanulmányozni a színeket. Főként a meleg és hideg színek közti különbségre segít ráérezni ez az oldal. Remélem sokat tanultatok cikkünkből és ahogyan Petra, Ti is bizalommal forduljatok hozzánk kérdéseitekkel.