Trendmagazin

Túlköltekezett Sarkozy a kampányban

Kezdhetnek takarékoskodni a pártban

2013.07.05 | MTI/TM

Nem fogadta el csütörtökön a francia alkotmánytanács Nicolas Sarkozy volt államfő 2012-es elnökválasztási kampányának végelszámolását, ezért az őt jelölő jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) nem kaphatja meg a több mint 10 millió eurós (3 milliárd forintos) állami visszatérítést, ami súlyos pénzügyi válságba sodorhatja a legnagyobb ellenzéki pártot.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását egy független szervezet, a Kampányszámlák nemzeti bizottsága látja el. A testület decemberben nem hagyta jóvá Sarkozy elszámolását, mivel a volt államfő 466 ezer euróval (137 millió forinttal), azaz 2,1 százalékkal többet költött el a megengedett 22,5 millió eurónál (6,6 milliárd forint). Az elutasító döntést az alkotmánytanács jóváhagyta. A legfelsőbb jogi ítélet értelmében Sarkozy választási költségei nem téríthetők vissza az alkotmánytanács közleménye szerint.


A kampánykiadások összegét rendeletben szabályozzák. A tavalyi elnökválasztás első fordulójában 16,8 millió euró (4,9 milliárd forint), a másodikban pedig 22,5 millió (6,6 milliárd forint) volt a felső határ. A legalább 5 százalékot elért jelöltek költségeinek a 47,5 százalékát visszatéríti az állam, az 5 százalék alatt végzettek maximálisan 4,5 százalékot igényelhetnek vissza a költségeikből, de csak abban az esetben, ha a nemzeti bizottság jóváhagyta a kampányszámla kimutatását. A volt elnök közel 23 millió eurót (6,7 milliárd forintot) költött a tavalyi kampányára, ezért nem jár pártjának a visszatérítés.

A közlemény szerint Nicolas Sarkozynek azt a 150 ezer eurót (44 millió forintot) is vissza kell fizetnie a kincstárba, amelyet előlegként utaltak ki neki, valamint azt az összeget is be kell fizetnie büntetésként, amellyel túllépte a költségek megengedett felső határát. Az eddig is anyagi nehézségekkel és adóságokkal küzdő legnagyobb ellenzéki pártot súlyos pénzügyi válságba sodorhatja a büntetés. Az UMP tavaly 14 millió eurós (4,1 milliárd forintos) állami támogatástól esett el azzal, hogy elvesztette a parlamenti választásokat. Azóta a korábbi kormánypárt megtakarításokba kezdett, elsősorban a pártrendezvények tekintetében.

 

A Le Monde című napilap számításai szerint a korábban évente 54 millió euróból (15,8 milliárd forintból) gazdálkodó párt idén már csak 35 millió eurós (10,2 milliárd forintos) büdzsével rendelkezik, amelyből 21 millió euró (6,1 milliárd forint) állami dotáció, a fennmaradó 14 millió euró (4,1 milliárd forint) adományokból és tagdíjakból folyik be. Sarkozy kampányelszámolásának elutasításával az UMP adóssága közel 46 millió euróra (13,5 milliárd forint) emelkedett.

Működési költségeihez az UMP 2012 júliusában közel 55 millió eurós (16,1 milliárd forintos) hitelt vett fel négy banktól. A pénzintézetek arra kötelezték a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy öt éven belül hozza egyensúlyba a pártkasszát, ami évi 10 millió eurós (3 milliárd eurós) megtakarítást jelentett 2017-ig. Az alkotmánytanácsi döntéssel az összeg 12 millió euróra (3,5 milliárd forintra) emelkedett.