Trendmagazin

Tv-sorozatok a nyolcvanasokból

Néhány emlékezetes széria

2011.08.26 | Molnár Gergely

Miután a hatvanas-hetvenes években ugrásszerűen nőtt a TV-készülékek száma a háztartásokban világszerte, egyre nagyobb hatást gyakoroltak az emberek életére a különböző Tv-sorozatok. Szinte családtaggá váltak a sokunk számára a bennük szereplő színészek, utáltuk, imádtuk őket, napi, vagy heti szinten vártuk az újabb részeket. És hiányoztak, miután véget ért a sorozat. Cikkünkben sorra vesszük a nyolcvanas évek néhány kiemelkedő sorozatát…

Dallas (1978-1991)


Bár az első epizódot a hetvenes évek végén kezdték vetíteni, mégis helye van listánkon David Jacobs ötletgazda világszerte ismert és hihetetlenül népszerű sorozatának, hiszen alapvetően a nyolcvanas éveket határozta meg. A címéül szolgáló város csak a Kennedy elnök elleni merényletről volt híres, ez azonban a Ewing családnak és a körülöttük lévő sok-sok embernek köszönhetően megváltozott. Sajnos Magyarországon csak a kilencvenes években tűzte műsorára a Magyar Televízió, de nálunk is óriási érdeklődés kísérte az egyes részeket. Péntek esténként ment, mindenki a TV előtt ült, az utcák üresek voltak, hiszen akkoriban nem volt semmilyen riválisa a Dallasnak. Fülbemászó főcímzene, jó színészek által alakított érdekes karakterek, ez volt a szappanoperák jolly jokere, mert mindent ütött.

Knight Rider (1982-1986)


Máig emlékezetes és a nyolcvanasokat szintén meghatározta a David Hasselhoff, és egy mesterséges intelligenciával felszerelt, különleges Pontiac főszereplésével készült sci-fi – akció sorozat. Michael Knight a Jogért és Igazságért Alapítvány erőforrásainak segítségével üldözi a bűnt, védi az ártatlanokat. Elsősorban a fiatalabb korosztályt célozta meg a sorozat, de népszerűsége az idősebb nézőknek is köszönhető. Itt is sokat számított a könnyen dúdolható főcímzene, de nem a forgatókönyv vagy a színészek miatt volt sikeres, hanem sok akciójelenet szögezte le a nézőket a készülék elé. 1986 után - Hasselhoff nélkül - több széria és Tv film is készült, ám az eredeti sikerét meg sem közelítették.

T. J. Hooker (1982-1986)


Talán kevesen emlékeznek a Star Trek-ből kiöregedett William Shatner főszereplésével készült rendőr-sorozatra, de nagyon is népszerű volt a maga idejében. Nem nagyon találkozhatunk ismétlésekkel ellentétben az előző kettővel, melyeket rendre ismétel valamelyik csatorna. Meglepő módon, hamar láthattuk mi is, Magyarországon már a nyolcvanas években vetítették. A fiatal Heather Locklear – aki később a Melrose Place című szappanopera egyik főszereplője lett – itt vált ismerté a tv nézők körében.

A simlis és a szende (1985-1989)


Bruce Willis és Cybill Shepherd párosa világszerte és hazánkban is sikeres volt. Egy magánnyomozó iroda hétköznapjait ismerhetjük meg a sorozatban, újabb és újabb szövevényes ügyek, amelyeket természetesen hőseink mindig megoldanak és sok humor volt a széria jellemzője. A két főszereplő ellentétes személyiségéből adódó különbségek, csipkelődések, ajtócsapkodások jó alaphelyzetet teremtett és remek ugródeszkának bizonyult Willis mozifilmes karrierjéhez, aki ezek után rengeteg nagy költségvetésű hollywoodi moziban játszott főszerepet.

A klinika (1985-1989)


Az európai sorozatokat se hagyjuk ki a sorból. A német ZDF sorozata nemcsak hazájában, hanem egész Európában nézett volt. Brinkmann professzor - akit Klausjürgen Wussow alakított – a klinika főorvosa és nemcsak a bonyolult műtétekkel és a kórház vezetésével kellett megbirkóznia, hanem új feleségének családon belüli elfogadtatásával is. Tovább színesíti a képet Udo, Brinkmann professzor előző házasságából született fia és a szigorú, temperamentumos Hildegard főnővér is.

Miami Vice (1984-1990)


Eredetiségét és stílusos mivoltát, mi sem bizonyítja jobban, hogy mozifilm is készült a sorozat alapján, méghozzá nem is rossz. Sőt, nem is akárki rendezte, hanem a Szemtől szemben, A bennfentes és még sok emlékezetes film rendezője, Michael Mann dirigálta a filmet. Tengerpart, Don Johnson, Philip Michael Thomas, sok rosszfiú, rengeteg bikinis csaj, talán sekélyesnek tűnik, de akkor is ez a Miami Vice-érzés. Megkérdőjelezhetetlenül rányomta bélyegét a nyolcvanas évek hangulatára.

Szomszédok (1987-1999)


Most pedig evezzünk a hazai sorozatok vizeire is. Ugyan a Szomszédok című teleregény a nyolcvanas évek végén indult és a kilencvenes években élte virágkorát, azért tegyünk egy kis engedményt és említsük meg összeállításunkban. Tényleg egy ország nézte Taki bácsi, Lenke néni, Alma, Vágási Feri és a többiek lakótelepi kalandjait. Nos, a forgatókönyv – azon belül a párbeszédek nem sikeredtek mindig életszerűre, de a sok kiváló, több évtizedes színházi gyakorlattal rendelkező színésznek köszönhetően egy igazán egyedi sorozat született.