Trendmagazin

Új 3D-s űrkamera készül

Európa és az Egyesült Államok összefogott

2012.10.07 | Boskovics Bianka

Az Európai Űrügynökség – ismertebb nevén ESA -, és a NASA közös projektbe kezd. Egyegyedülálló ötlettől vezérelve szeretnének több információt kapni az űrről. A tanulmánybanszintén főszerepet játszik egy francia – Thales Alenia Space -, egy dán – Terma -, és egynorvég – SINTEF – tudományos központ is.


Minden általunk ismert űrterületen használunk kamerákat. A ragyogó áttörésekkelbüszkélkedhető szervezetek jelenleg egy olyan speciális szerkezeten dolgoznak, amelykevés forrásból is precíz, jó minőségű háromdimenziós fotót képes készíteni. Napjainkbanmég olyan 2D-s digitális fényképezőket alkalmaznak, amelyek alapvetően megegyezneka mobiltelefonjainkban lévőkkel, bár lényegesen jobb minőségűek. Ha ezek is olyannyiralenyűgöző fotókat tudnak produkálni, hogy percekre elnémítják az érdeklődőt, vajon mikreszámíthatunk a jövőben?

Háromdimenziós kamerák, már az ezredforduló óta elérhetők, például két éve az orosz Soyuz25S űrhajó 3D-s Fujifilm kamerát küldött a Nemzetközi Űrállomásnak – ISS -, az elkészültfelvételek az állomás adatátvitel-rendszerén keresztül érkeztek a Földre. Mint tudjuk aHubble-program is az ESA és a NASA közös akciója, ennek fényében szép eredményekreszámíthatunk.