Trendmagazin

Új 3D-s űrkamera készül

Európa és az Egyesült Államok összefogott

2012.10.07 | Boskovics Bianka

Az Európai Űrügynökség – ismertebb nevén ESA -, és a NASA közös projektbe kezd. Egy egyedülálló ötlettől vezérelve szeretnének több információt kapni az űrről. A tanulmányban szintén főszerepet játszik egy francia – Thales Alenia Space -, egy dán – Terma -, és egy norvég – SINTEF – tudományos központ is.


Minden általunk ismert űrterületen használunk kamerákat. A ragyogó áttörésekkel büszkélkedhető szervezetek jelenleg egy olyan speciális szerkezeten dolgoznak, amely kevés forrásból is precíz, jó minőségű háromdimenziós fotót képes készíteni. Napjainkban még olyan 2D-s digitális fényképezőket alkalmaznak, amelyek alapvetően megegyeznek a mobiltelefonjainkban lévőkkel, bár lényegesen jobb minőségűek. Ha ezek is olyannyira lenyűgöző fotókat tudnak produkálni, hogy percekre elnémítják az érdeklődőt, vajon mikre számíthatunk a jövőben?

Háromdimenziós kamerák, már az ezredforduló óta elérhetők, például két éve az orosz Soyuz 25S űrhajó 3D-s Fujifilm kamerát küldött a Nemzetközi Űrállomásnak – ISS -, az elkészült felvételek az állomás adatátvitel-rendszerén keresztül érkeztek a Földre. Mint tudjuk a Hubble-program is az ESA és a NASA közös akciója, ennek fényében szép eredményekre számíthatunk.