Trendmagazin

Újdonságok az Hublot-nál

Új modellekkel jelentkezett a neves luxuscég

2011.04.15 | Kirschner Dávid

Az Hublot mindössze 31 éve mutatta be első karóráját, de azóta a legfelső kategóriájú luxus időmérők élbolyába tartozik. A gyártó rendszeresen újabb és újabb darabokkal jelentkezik, csakúgy, mint az idei Baselwolrd-ön is.

Hublot Masterpiece MP-01

Jellegzetes, hajóablakot formáló dizájnja összetéveszthetetlen, és annak ellenére, hogy évente több limitált modellel is előrukkolnak, gyakorlatilag minden darab erre a formatervre épül – legalábbis eddig így volt. A most megjelent modellek közül talán a legizgalmasabb az MP-01 és 02-es sorozatszámú, Masterpiece kollekció, amelyek teljesen mást dizájnt öltöttek magukra, mint a megszokott Hublot-szériák. A limitált sorozatot az Hublot 30 legkiválóbb mesterembere alkotta meg, a 01-es sorozatszámú darab egy teljesen titánból készült, hordó alakú kronográf, fekete kaucsuk szíjjal. A tíz napi járástartalékkal bíró hordóforma szerkezet a gyár sajátja, ez a HUB5100, melyet összesen 384 alkatrészből készítettek el, és 43 követ tartalmaz. Mivel flyback kronográf, ezért csupán egyetlen gombot igényel (monopusher) az oszlopkerekes szerkezet. A kronográf óra-, perc-, másodperc kijelzéssel van felszerelve, ez utóbbit az alul forgó tourbillion mutatja, emellett pedig stopper funkcióval is rendelkezik. A tonneau alakú tok a gyártóra jellemző szendvics-szerű felépítéssel rendelkezik, a szkeletizált óratestet két oldalról zárja magába a szálcsiszolt titán tok, ami tele van rögzítőcsavarokkal, és így már jobban hasonlít egy Richard Mille órára, mint Hublot-ra. Mivel egy mindössze 100 darabos limitált modellről van szó, ezért az ára megközelítőleg 70.000 euró lesz majd.

Hublot Masterpiece MP-02 Key of Time

A sorozat másik darabja az MP-02, mely a „La Cle du Temps” (az idő kulcsa) névre hallgató darab. Ez egy igen modern vonalvezetésű darab, ami meglátszik az anyagfelhasználáson is, ugyanis az titán óratok és a kaucsuk szíj teljesen megegyező színű matt fekete, a mutatók, és az indikátorok pedig élénk zölden fluoreszkálnak. Az óra különlegessége, hogy három különböző modulációban mérhetjük vele az időt. Az egyes pozícióban lelassíthatjuk az időt: minden valós egy óra néggyel osztva jelenik meg a számlapon, vagyis hatvan percet csupán negyedóraként mutat. A második pozíció a valós idejű időmérés lehetősége, a harmadik pozíció pedig felgyorsítja az időt, és néggyel megszorozva jelzi azt ki, például negyedóra egy óra múlásaként jelenik meg. A három opció a számlap baloldalán elhelyezett háromágú propeller alakú indikátoron jelenik meg, ebből tudjuk, hogy a jobb oldalt leolvasható óra milyen sebességgel is halad. A specialitás gyakorlati hasznát nehéz megérteni, feltehetőleg nincs is, mindenesetre a gyártó azzal magyarázza, hogy a kellemetlen órákat felgyorsíthatjuk, a szépeket pedig lelassíthatjuk. A modell másik különlegessége a függőlegesen, az óratok alsó felén elhelyezett tourbillion, ami azon túl, hogy technikai bravúr, a másodpercek kijelzéséért felelős. Alul a négy napnyi járástartalékot kijelző modult találjuk. A HUB 9002-es szerkezet 512 komponensből áll, és 74 drágakövet tartalmaz. Az ötven darabos limitáció 01/50 és 50/50 között lesz forgalmazva, ára megközelítőleg 80-100 ezer euró körül mozog majd.

Hublot Big Bang Leopard

Az Hublot természetesen hű marad a klasszikus, Big Bang sorozathoz is, bár az idei Baselworld-ön egy igen vad kreációval rukkoltak elő: a Big Bang Leopard-al. Az ötlet, hogy egy arany kronográfot leopárd mintázattal lássanak el, nem eredeti, a Rolex évekkel ezelőtt jelentette meg a kísértetiesen hasonló Daytonáját. A Leopard Hublot a maga 41 milliméteres átmérőjel elég nagy, mégis kifejezetten hölgyek számára lett megalkotva. A modell újdonsága a mintázatban rejlik, a száz méterig vízhatlan vörös arany tok már ismert, néhol polírozott, néhol pedig szálcsiszolt, a lünetta pedig körben összesen negyvennyolc, baguette csiszolású drágakővel van díszítve. A leopárd mintázatú számlapon még nyolc további drágakő van elhelyezve, a fekete kaucsuk szíj pedig szintén leopárd mintás. A HUB4300-as, saját gyártású automata szerkezete a jól ismert kronográf funkciókkal rendelkezik. A vad, kifejezetten hölgyeknek szánt modell ára megközelítőleg 40 000 dollár körül mozog majd.

Hublot Classic Fusion Chronograph

Még egy újdonság a Classic Fusion Chronograph, ami valójában a gyártó legelső modelljének újragondolása, ezúttal kronográf verzióban. Ez egy visszafogottabb vonalat képviselő darab, a hajóablakot formáló, 45 milliméteres vörös arany tok nem annyira hangsúlyos, mint más modellek esetében, de a fekete, krokodilbőr mintázatú kaucsukszíj itt is dukál. A matt, titánium számlapon két segédszámlap helyezkedik el, a dátumkijelzőt a hatosnál találjuk. Az órát működtető 280 alkatrészből álló HUB1143 nevű szerkezetet a zafírüveggel fedett hátlapon keresztül csodálhatjuk meg, egyébként 42 órányi járástartaléka van. Bár az óra áráról nem tudni konkrétumot, a 30 000 eurós alapmodellnél bizonyára többe kerül majd az új kronográf.