Trendmagazin

Úszó épületegyüttes Szöulban

A világ legnagyobb mesterséges szigete megnyitott Szöulban

2011.06.01 | Oroszvári Péter

Megnyitották a világ legnagyobb mesterséges úszó szigetét Dél-Korea fővárosában, Szöulban. Itt található meg a világ első vízi előadóterme, ahol koncerteket, kiállításokat tarthatnak - éttermek és vízi sportok társaságában.


A sziget 3 emberalkotta részből - islet - áll. A legnagyobb, az Islet1, három emelet magas és 10,845 négyzetméteres; itt található egy 700 férőhelyes kiállítóterem. Az Islet2 szintén háromemeletes, viszont kisebb, 5373 négyzetméter, ezt főleg a kulturális előadásokra alakították ki. Végül az Islet3, ami két emeleten terül el és "csak" 4164 négyzetméteres, a vízi sportokat helyezi előtérbe. A három épületben összesen 1400 ülőhely található meg, ám összesen 6200-an férnek el rajta. A létesitmény minden bizonnyal még csalogatóbbá fogja tenni a turisták számára a Han folyót; tavaly 59 millióan látogattak el oda. Az úszó sziget 80 millió dollárból épült meg a Han folyón. Ezen kívül a folyón és mellette is kialakítanak programokat, hogy a látogatók számára ne legyen hamar unalmas a környék. A folyópartokon parkokat, tereket alakítanak ki.


A tervrajzoktól a megnyitásig megannyi kimerítő hónap telt el - a legnehezebb feladat a három óriási szerkezet lebegésének megoldása volt, ezeket óriás bójákkal és láncokkal érték el, ráadásul úgy, hogy mindeközben környezetbarát maradt az építmény. Várhatóan szeptemberben fejeződik be teljesen az építés.


Choi Heung-Soon, egy szöuli kormányzó elmondása szerint: "A folyó partjain nagymértékű ingatlanbefektetések történtek, míg a folyót magát csak nézegetni lehetett. Mostantól teljesen kihasználható, és új oldalát ismerhetjük meg."