Ausztrália északi részén egy trópusi paradicsom mélyén találhatunk rá egy vad finomságra a hibiscus sabdariffa-ra, azaz a vadhibiszkuszra. A véletlennek köszönhetjük, hogy ez a kincs ma a gasztronómia
világát színesíti. Évezredekkel ez előtt kezdődik a történet, amikor pár fülöp-szigeteki halász behozta
a növényt Ausztráliába. Azóta Sri Lankáról a világ minden tájára eljutott a különleges virág, de egy
sem rejteget olyan valódi kincseket, mint az ausztrál vadhibiszkusz.
Lee Etherington neve itt jön a képbe, ugyanis egy party alkalmával belepottyant egy ilyen virág
a pezsgős poharába. Az ehető növény körül a pezsgő szépen gyöngyözni kezdett és különleges
ízével megbolondította az italt. Így fedezték fel a vadhibiszkuszban rejlő lehetőséget, el is kezdték
kifejleszteni az édes szirupban, természetes módon tartósított Wild Hibiscus Flowers in Syrup
terméket.
Egy kis falucskában, Kurrajongban található a gyár, ahol a cukros szirupban érlelt virágokat készítik,
a környéken pedig mindenütt vadhibiszkusz kertekben sétálgathatunk. Az ültetvényekről származó
minőségi termékeket szakértő farmerek gondozzák, a virágok 25%-a pedig organikus eredetű, igazi
természet adta kincs.
Hosszú munkafolyamatnak köszönhető, hogy az édes lébe kerüljenek a virágok. Először is saját
kezűleg szedik le a növényt, majd azt gondosan kiválogatják, a belső fás magházat eltávolítják, majd
egyesével alaposan megmossák a virághelyheket és ezt követően beleteszik a szirupba. Így kaphatunk
mi kézhez csak, kifogásolhatatlan minőségű, első osztályú vadhibiszkuszt.
Mi egy rendezvényen ismerkedtünk meg vele, ahol kolléganőmmel édes kis alieneknek neveztük el a
furcsa finomságot. Enyhén málnás, picit szilvás, néha édes, máskor savanyú ízek váltakozva jelentek
meg a vadhibiszkusz kóstolgatása közben. A pirosas színű kis valamikkel először csak barátkoztunk,
míg a kezünkben tartottuk a kóstoló falatkákat. Kérdezősködtünk, meghallgattuk a történetét,
elolvastuk az összes reklámanyagot, megnéztük az összes termékfotót, végig bogarásztunk mindent,
majd bátorságot merítettünk. Számoltunk háromig, majd beleharaptunk a töppedt kis ufókba, hát
nem bántuk meg. Sőt, kihasználva presses jogainkat lazán kértünk még egy adagot. Innentől nem
csak ízlelőbimbóink, hanem érdeklődésünk is felborzolódott a vadhibiszkusz szó hallatán.
Koktélok, ételek, italok, sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez szolgál alapanyagul és
díszítő elemül ez az értékes virág és a szirup is. Tartósító szereket nem tartalmaz az édes lé, melyben
a szirmok áznak. Kizárólag nádcukrot és vizet használnak fel a szirup elkészítésére, ezt színezi
pirosasra a virág szirma. Bontatlan állapotban 24 kerek hónapig megőrzi kiváló minőségét a termék,
ha pedig nem használjuk fel az üveg teljes tartalmát, az a hűtőben még pár hónapig eláll.
Grillcsirke nyárs, pikáns gyömbérszósszal
Wild Hibiscus Daiquiri
Már csak az, az egy a nagy kérdés, hogyan juthatunk hozzá? Magyarországon a fővárosban és több
nagyvárosban is elérhető különböző különlegességeket kínáló üzletekben. Valamint a forgalmazóval
egyeztethetünk időpontot és a találkozó alkalmával válogathatunk kínálatukból és kipróbálhatjuk a
termékeket.
[kiemelt]
[cim]Néhány ínycsiklandó finomság vadhibiszkusszal[/cim]
[tartalom]
Hozzávalók:
- üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
- 1 evőkanálnyi finomra vágott vagy őrölt friss gyömbér
- 0.5 - 1 teáskanálnyi pikáns szósz (megfelel bármilyen boltban kapható készítmény)
-
3 fej salotta (mogyoróhagyma)
-
fél kg filézett csirkemell, 32 db kockára vágva
-
olíva olaj vagy makadámdió olaj
-
1 nagy narancs pucolva, kockázva
só, bors és 4 db nyárs a grillezéshez
Elkészítés:
Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le őket. A megmaradt szirupot öntsük egy
öntetes tálba, majd keverjük hozzá a gyömbért és a pikáns szószt. A nyársat a következőképp állítsuk
össze: a salottákat vágjuk fel négy darabba, valamint egy hibiscus virágot is vágjunk félbe, hogy
összesen 12db virág legyen. Szúrjunk fel 2 db csirkehúst, 1 db salottát és 1db vadhibiscus virágot.
Ismételjük ezt a sorozatot kétszer, majd a legvégén 2 darab húst tűzzünk fel. Finoman olajozzuk
meg a nyársat, majd ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal. Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton.
Süssük át a húsokat (oldalanként 4-5 perc). Ha elkészült, öntsünk egy kevés szószt a nyársakra is, a
maradékot öntetes tálban tálaljuk az étel mellé.
Vadhibiscus saláta, máköntettel
Hozzávalók: (6 személyre)
-
1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
-
1 teáskanálnyi mák
-
1 teáskanálnyi dijoni mustár
-
2 evőkanálnyi almaecet
-
3 evőkanálnyi olíva olaj
-
6 adagnyi zöld saláta keverék
-
1 nagy narancs pucolva, kockázva
-
só és bors az ízesítéshez
Elkészítés:
Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le. A szirupot tegyük félre. Vágjuk a
virágokat négyfelé. Keverjük össze a mákot, a mustárt és az almaecetet egy nagy salátás edényben.
Keverjük hozzá az olívaolajat és tetszés szerint ízesítsük sóval, borssal. Az így kapott öntethez tegyük
hozzá a salátát, finoman keverjük össze, majd szedjük ki tányérokra. Szórjuk meg az egyes adagokat
a kockára vágott naranccsal és a vadhibiscus virággal. Elkészítés után azonnal tálaljuk. A vadhibiscus
maradék szirupját ne öntsük ki, használjuk szörpökhöz, limonádéhoz, koktélokhoz.
Vadhibiscus virágos, mandulás, brie sajtos crostini (pirítós)
Hozzávalók: (24 pirítóshoz)
-
1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
-
1 db brie sajt (kb. 230-250 g)
-
1 db baguette
-
fél csészényi szeletelt mandula
-
friss kakukkfű, vagy snidling
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt kb. 230 fokra. Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le.
A szirupot tegyük félre, a virágokat vágjuk félbe. A baguettet és a brei sajtot szeleteljük fel fél centi
vastag szeletekre. A felvágott sajtszeleteket helyezzük a baguettekre, oly módon, hogy egy szelet sajt
kb. a baguette szelet ¾ részét fedje le. Szórjuk ki egy vágódeszkára a mandula darabokat. A sajtot
óvatosan nyomjuk rá a baguettere, majd a baguetteket nyomjuk bele a mandulába. Sütőpapírral
bélelt tepsiben süssük meg a baguetteket addig, amíg a sajt meg nem olvad, a kenyér ropogós
nem lesz és a mandula meg nem barnul (kb. 4-6 perc). Miután elkészült, helyezzük a félbevágott
vadhibiscus virágokat a crostinik tetejére, ízesítsük a friss zöld fűszerekkel, majd azonnal tálaljuk.
Önthetünk a szirupból is a crostinikre, melyet érdemes előtte forralással besűríteni. A vadhibiscus
maradék szirupját ne öntsük ki, használjuk szörpökhöz, limonádéhoz, koktélokhoz.
Töltött vadhibiscus virág
Hozzávalók:
-
1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
-
150 g brie sajt
-
40g krémes kéksajt
-
1 evőkanál vadhibiscus virág szirup
-
1 db passiógyümölcs
Elkészítés:
Egy villával törjük majd keverjük össze a sajtokat és a szirupot, amíg a keverék sima, csomómentes
nem lesz. Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le, majd töltsük meg őket a
sajtkeverékkel. Ezek után lehetőség szerint légmentesen záró csomagolásban helyezzük 2 órára a
mélyhűtőbe. Tálalás előtt tegyünk minden töltött hibiscusvirágra 3 db passiógyümölcs magot.
Vadhibiscus virágos fagylaltkehely
Hozzávalók: (24 pirítóshoz)
-
1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack) ebből kb. 5-6 virág szükséges
-
500 ml vanília fagylalt
-
1 csészényi friss málna, vagy negyedelt eper
-
tejszínhab
-
pisztácia darabok
Elkészítés:
Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le. A szirupot tegyük félre, a virágokat
vágjuk félbe. A fagylaltot szedjük ki négy fagylaltkehelybe, szórjuk rá a friss gyümölcsöt, majd öntsünk
rá ízlés szerint a vadhibiscus virág szirupjából. Nyomjuk rá a tejszínhabot, tegyük rá a vadhibiscus
virágokat, szórjuk meg a pisztáciával. Elkészítés után azonnal tálaljuk. A vadhibiscus maradék
szirupját ne öntsük ki, használjuk szörpökhöz, limonádéhoz, koktélokhoz.
A receptekhez a www.vadhibiscus.hu receptjei szolgáltak alapul.
Jó étvágyat!
[/tartalom]
[/kiemelt]
A nagy főzőcskézésben, ha megmarad pár hibiszkuszvirág, azt díszítésként felhelyezhetjük ízlésesen
a tálalás során az elkészített finomságok mellé. Így a dekorációnk egy ehető, roppant esztétikus
díszítőelemül szolgál majd.
Van aki húst hússal eszik, míg más vadhibiszkuszt vadhibiszkusszal. Nos, mi most vadhibiszkuszt
vadhibiszkusszal kínálunk, ugyanis a jobbnál jobb étel receptek mellé, még jobb koktélreceptek
járnak. Most, hogy szót-szóra halmoztam, megkoronázhatjuk a nyári éjszakák kertipartijait,
medencés bulijait és koktél partyjait a vadhibiszkuszos italokkal.
[kiemelt]
[cim]A legjobb vadhibiszkuszos italok[/cim]
[tartalom]
Finoman édes és savanykás íz!
-
3 rész fehérrum
- 1 rész friss lime juice
- 1 rész vadhibiszkusz szirup
- vadhibiszkusz virág
Helyezd el a vadhibiszkusz virágot a martinis pohárban. A hozzávalókat jéggel együtt koktélos shaker-
be öntsd, majd 10 másodpercig rázd össze őket és közvetlenül a shake-ből öntsd ki az így kapott
koktélt a pohárba. A poharat lime levéllel díszítheted. Egyszerű, erős, de egyben gazdag ízvilág!
Wild Hibiscus Mojito
A legjobb koktél forró nyári napokon.
-
3 rész fehér rum
- 1 rész friss lime juice
- 1 és fél rész vadhibiszkusz szirup
- 2 vadhibiszkusz virág
- 2 fél lime karika
- 2 szár menta
- Szóda
Egy Highball poharat önts fel jéggel. Keverj össze 1-2 menta levelet, lime karikát és apróra vágott
vadhibiszkusz virágot. Adj hozzá rumot, szirupot és lime juicet, majd rázd össze 10 másodpercig. Az
így kapott koktél felét öntsd a pohárba és adj hozzá szódát. Tetejét díszítsd mentával. A tetejére adj
hozzá szódát. A maradék koktélból készítsd el a második Mojitot is.
Sugar Daddy
Édesnek tűnik, isteni az illata, de megéri a pénzét! Ez egy kicsit trükkös koktél, de megéri az
erőfeszítést!
-
2 és fél rész Gin
- 1 rész friss lime juice
- 1 rész Frambois likőr
- 1/3 rész vadhibiszkusz szirup
-
Díszítés: friss mentalevél, koktélcseresznye és vadhibiszkusz virág
Az üres Highball poharat menta levéllel béleljük, illetve a pohár szélét szirupba mártjuk és utána
cukorba. Shékeld össze jéggel a hozzávalókat és öntsd egyből a pohárba. Tűzd össze a vadhibiszkusz
virágot a cseresznyével, és a díszítéshez használj mentalevelet is. Tépj pár friss mentalevelet és tedd
a pohárba.
Wild Hibiscus Royale
Ezt az italt először a legendás Dorchestor Hotelben szolgálták fel Londonban, ahol ez a legnépszerűbb
pezsgős koktél a mai napig.
-
Vadhibiszkusz virág
- 1 negyed rész natural rózsavíz
- 2/3 rész vadhibiszkusz szirup
- Menta
- Pezsgő
Tegyél mentaleveleket a pezsgőspohárba, törd össze, majd távolítsd el őket. Helyezd el a pohár alján
a vadhibiszkusz virágot. Ezután add hozzá a rózsavizet és ízlés szerint pár darab tépett mentalevelet,
illetve öntsd fel pezsgővel a poharat. Legutoljára csöpögtess vadhibiszkusz szirupot a pohárba, ami
majd gyönyörű rózsaszínes színt kölcsönöz a koktélnak. Tipp: ha a pezsgőspohár fenekére is teszünk a
szirupból, szép rétegződést érhetünk el. A Hibiszkusz virága a pezsgőspohár alján 3-4 perc alatt nyílik
ki, miközben a pezsgő buborékjai átjárják szirmait.
Ádám és Éva Martini
Ez a vad rózsaszínű koktél, mely egyben játékos, friss és üdítő - Lee Etherington ötlete. Lee először
felesége számára készítette el, felhasználva hat hónapos gyermekük, Lily almapüréjét.
- 2 rész vodka
- 3 rész alma püré (baby püré a legjobb!)
- 1 rész vadhibiszkusz szirup
- vadhibiszkusz virág, cseresznye és fogpiszkáló a díszítéshez
Folyamatosan tesztelve a koktélt normál almapürével, kiderült, hogy a legjobb eredményt a
kisbabáknak gyártott almaétel adja. Shakeld össze az összetevőket jéggel. Öntsd a kész koktélt a
pohárba. Tűzd össze a vadhibiszkusz virágot a cseresznyével, és a pohár szélére helyezd díszítésként.
Felejthetetlen, édes...
Hi-Bellini
Tökéletes délutáni aperitif!
- 1 rész közepesen hideg barack püré (konzerv is megfelelő)
- 1/3 rész vadhibiszkusz szirup
- Vadhibiszkusz virág
- Prosecco vagy Asti gyöngyöző bor
Helyezd el egy pezsgőspohár alján a vadhibiszkusz virágot. Kanalazd bele a hideg barackpürét. Lassan
öntsd hozzá a gyöngyöző bort úgy, hogy az ne képezzen habot. Add hozzá a szirupot. Adj hozzá még
egy pici bort, hogy a barackpüré pezsegni kezdjen össze mixelve ezzel a koktélt.
Vadhibiszkusz – zselé
- 1 üveg vadhibiszkusz
- 4 dl habzó bor vagy pezsgő
- 1,3 dl víz
- 5 levél zselatin vagy 3 teáskanál zselatin por
- Tejszínhab, csoki reszelék és koktél cseresznye a díszítéshez
- Öntsd a habzó bort egy keverőtálba és öntsd hozzá a vadhibiszkusz szirup felét (a
virágokat tedd félre.)
Egy kis edényben alacsony hőmérsékleten melegítsd meg, de ne forrald fel a vizet és olvaszd fel
benne a zselatint. Egy szűrőn keresztül öntsd a borhoz és jól keverd el azzal. Tegyél 6-7 pezsgős
pohárba, vagy valamilyen mutatós üvegpohárba 1-1 vadhibiszkusz virágot és a poharat 2/3 részig
töltsd fel a zselés borral. Egy éjszakára tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálalás előtt a tetejét
díszítsd tejszínhabbal, koktél cseresznyével és csokireszelékkel.
Végül koccinthatunk mindenki egészségére!
Az italrecepteket a www.vadhibiscus.hu segítségével gyűjtöttük össze nektek.
[/tartalom]
[/kiemelt]
Egy esküvőn a koccintás után még emlékezetesebbé és egyedibbé teszi a pillanatot pár egzotikus
virággal díszített pezsgő. Minden esküvőt megelőz a felejthetetlen lány- és legénybúcsú, nem
hiányozhat onnan sem a vadhibiszkusz, melynek az italban nyíló kelyhe még színesebbé teszi az
utolsó szabad estét. De menjünk vissza még korábbra, az első közös Valentin napi vacsorának
elengedhetetlen részét képezi egy rózsaszínre színezett vad koktél. Születésnapok, házassági
évfordulók, bankettek, exkluzív partyk, vagy bármilyen különleges alkalom hozhat olyan
pillanatokat, amelyeket megvadíthatunk pár vadhibiszkusszal.
Reméljük jót utaztatok velünk az ízek világában és örömmel repültetek el velünk ennek a különleges
virágnak a világába.