Trendmagazin

Vadhibiscus - Az ízek virága

Információk és receptek erről a vad finomságról

2012.03.10 | Szabó Adrienn

Ausztrália északi részén egy trópusi paradicsom mélyén találhatunk rá egy vad finomságra a hibiscus sabdariffa-ra, azaz a vadhibiszkuszra. A véletlennek köszönhetjük, hogy ez a kincs ma a gasztronómiavilágát színesíti. Évezredekkel ez előtt kezdődik a történet, amikor pár fülöp-szigeteki halász behoztaa növényt Ausztráliába. Azóta Sri Lankáról a világ minden tájára eljutott a különleges virág, de egysem rejteget olyan valódi kincseket, mint az ausztrál vadhibiszkusz.


Lee Etherington neve itt jön a képbe, ugyanis egy party alkalmával belepottyant egy ilyen virága pezsgős poharába. Az ehető növény körül a pezsgő szépen gyöngyözni kezdett és különlegesízével megbolondította az italt. Így fedezték fel a vadhibiszkuszban rejlő lehetőséget, el is kezdtékkifejleszteni az édes szirupban, természetes módon tartósított Wild Hibiscus Flowers in Syrupterméket.

Egy kis falucskában, Kurrajongban található a gyár, ahol a cukros szirupban érlelt virágokat készítik,a környéken pedig mindenütt vadhibiszkusz kertekben sétálgathatunk. Az ültetvényekről származóminőségi termékeket szakértő farmerek gondozzák, a virágok 25%-a pedig organikus eredetű, igazitermészet adta kincs.

Hosszú munkafolyamatnak köszönhető, hogy az édes lébe kerüljenek a virágok. Először is sajátkezűleg szedik le a növényt, majd azt gondosan kiválogatják, a belső fás magházat eltávolítják, majdegyesével alaposan megmossák a virághelyheket és ezt követően beleteszik a szirupba. Így kaphatunkmi kézhez csak, kifogásolhatatlan minőségű, első osztályú vadhibiszkuszt.


Mi egy rendezvényen ismerkedtünk meg vele, ahol kolléganőmmel édes kis alieneknek neveztük el afurcsa finomságot. Enyhén málnás, picit szilvás, néha édes, máskor savanyú ízek váltakozva jelentekmeg a vadhibiszkusz kóstolgatása közben. A pirosas színű kis valamikkel először csak barátkoztunk,míg a kezünkben tartottuk a kóstoló falatkákat. Kérdezősködtünk, meghallgattuk a történetét,elolvastuk az összes reklámanyagot, megnéztük az összes termékfotót, végig bogarásztunk mindent,majd bátorságot merítettünk. Számoltunk háromig, majd beleharaptunk a töppedt kis ufókba, hátnem bántuk meg. Sőt, kihasználva presses jogainkat lazán kértünk még egy adagot. Innentől nemcsak ízlelőbimbóink, hanem érdeklődésünk is felborzolódott a vadhibiszkusz szó hallatán.


Koktélok, ételek, italok, sütemények és egyéb finomságok elkészítéséhez szolgál alapanyagul ésdíszítő elemül ez az értékes virág és a szirup is. Tartósító szereket nem tartalmaz az édes lé, melybena szirmok áznak. Kizárólag nádcukrot és vizet használnak fel a szirup elkészítésére, ezt színezipirosasra a virág szirma. Bontatlan állapotban 24 kerek hónapig megőrzi kiváló minőségét a termék,ha pedig nem használjuk fel az üveg teljes tartalmát, az a hűtőben még pár hónapig eláll.
[kiemelt]
[cim]Néhány ínycsiklandó finomság vadhibiszkusszal[/cim]
[tartalom]

Grillcsirke nyárs, pikáns gyömbérszósszal

Hozzávalók:
- üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
- 1 evőkanálnyi finomra vágott vagy őrölt friss gyömbér
- 0.5 - 1 teáskanálnyi pikáns szósz (megfelel bármilyen boltban kapható készítmény)
-3 fej salotta (mogyoróhagyma)
-fél kg filézett csirkemell, 32 db kockára vágva
-olíva olaj vagy makadámdió olaj
-1 nagy narancs pucolva, kockázva
só, bors és 4 db nyárs a grillezéshez

Elkészítés:
Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le őket. A megmaradt szirupot öntsük egyöntetes tálba, majd keverjük hozzá a gyömbért és a pikáns szószt. A nyársat a következőképp állítsukössze: a salottákat vágjuk fel négy darabba, valamint egy hibiscus virágot is vágjunk félbe, hogyösszesen 12db virág legyen. Szúrjunk fel 2 db csirkehúst, 1 db salottát és 1db vadhibiscus virágot.Ismételjük ezt a sorozatot kétszer, majd a legvégén 2 darab húst tűzzünk fel. Finoman olajozzukmeg a nyársat, majd ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal. Melegítsük elő a grillt közepes fokozaton.Süssük át a húsokat (oldalanként 4-5 perc). Ha elkészült, öntsünk egy kevés szószt a nyársakra is, amaradékot öntetes tálban tálaljuk az étel mellé.

Vadhibiscus saláta, máköntettel

Hozzávalók: (6 személyre)
-1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
-1 teáskanálnyi mák
-1 teáskanálnyi dijoni mustár
-2 evőkanálnyi almaecet
-3 evőkanálnyi olíva olaj
-6 adagnyi zöld saláta keverék
-1 nagy narancs pucolva, kockázva
-só és bors az ízesítéshez

Elkészítés:
Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le. A szirupot tegyük félre. Vágjuk avirágokat négyfelé. Keverjük össze a mákot, a mustárt és az almaecetet egy nagy salátás edényben.Keverjük hozzá az olívaolajat és tetszés szerint ízesítsük sóval, borssal. Az így kapott öntethez tegyükhozzá a salátát, finoman keverjük össze, majd szedjük ki tányérokra. Szórjuk meg az egyes adagokata kockára vágott naranccsal és a vadhibiscus virággal. Elkészítés után azonnal tálaljuk. A vadhibiscusmaradék szirupját ne öntsük ki, használjuk szörpökhöz, limonádéhoz, koktélokhoz.

Vadhibiscus virágos, mandulás, brie sajtos crostini (pirítós)Hozzávalók: (24 pirítóshoz)
-1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
-1 db brie sajt (kb. 230-250 g)
-1 db baguette
-fél csészényi szeletelt mandula
-friss kakukkfű, vagy snidling

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt kb. 230 fokra. Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le.A szirupot tegyük félre, a virágokat vágjuk félbe. A baguettet és a brei sajtot szeleteljük fel fél centivastag szeletekre. A felvágott sajtszeleteket helyezzük a baguettekre, oly módon, hogy egy szelet sajtkb. a baguette szelet ¾ részét fedje le. Szórjuk ki egy vágódeszkára a mandula darabokat. A sajtotóvatosan nyomjuk rá a baguettere, majd a baguetteket nyomjuk bele a mandulába. Sütőpapírralbélelt tepsiben süssük meg a baguetteket addig, amíg a sajt meg nem olvad, a kenyér ropogósnem lesz és a mandula meg nem barnul (kb. 4-6 perc). Miután elkészült, helyezzük a félbevágottvadhibiscus virágokat a crostinik tetejére, ízesítsük a friss zöld fűszerekkel, majd azonnal tálaljuk.Önthetünk a szirupból is a crostinikre, melyet érdemes előtte forralással besűríteni. A vadhibiscusmaradék szirupját ne öntsük ki, használjuk szörpökhöz, limonádéhoz, koktélokhoz.

Töltött vadhibiscus virágHozzávalók:
-1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack)
-150 g brie sajt
-40g krémes kéksajt
-1 evőkanál vadhibiscus virág szirup
-1 db passiógyümölcs

Elkészítés:
Egy villával törjük majd keverjük össze a sajtokat és a szirupot, amíg a keverék sima, csomómentesnem lesz. Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le, majd töltsük meg őket asajtkeverékkel. Ezek után lehetőség szerint légmentesen záró csomagolásban helyezzük 2 órára amélyhűtőbe. Tálalás előtt tegyünk minden töltött hibiscusvirágra 3 db passiógyümölcs magot.

Vadhibiscus virágos fagylaltkehelyHozzávalók: (24 pirítóshoz)
-1 üveg vadhibiscus virág (MINI Pack) ebből kb. 5-6 virág szükséges
-500 ml vanília fagylalt
-1 csészényi friss málna, vagy negyedelt eper
-tejszínhab
-pisztácia darabok

Elkészítés:
Vegyük ki a vadhibiscus virágokat az üvegből, csöpögtessük le. A szirupot tegyük félre, a virágokatvágjuk félbe. A fagylaltot szedjük ki négy fagylaltkehelybe, szórjuk rá a friss gyümölcsöt, majd öntsünkrá ízlés szerint a vadhibiscus virág szirupjából. Nyomjuk rá a tejszínhabot, tegyük rá a vadhibiscusvirágokat, szórjuk meg a pisztáciával. Elkészítés után azonnal tálaljuk. A vadhibiscus maradékszirupját ne öntsük ki, használjuk szörpökhöz, limonádéhoz, koktélokhoz.

A receptekhez a www.vadhibiscus.hu receptjei szolgáltak alapul.

Jó étvágyat![/tartalom]
[/kiemelt]


A nagy főzőcskézésben, ha megmarad pár hibiszkuszvirág, azt díszítésként felhelyezhetjük ízlésesena tálalás során az elkészített finomságok mellé. Így a dekorációnk egy ehető, roppant esztétikusdíszítőelemül szolgál majd.Van aki húst hússal eszik, míg más vadhibiszkuszt vadhibiszkusszal. Nos, mi most vadhibiszkusztvadhibiszkusszal kínálunk, ugyanis a jobbnál jobb étel receptek mellé, még jobb koktélreceptekjárnak. Most, hogy szót-szóra halmoztam, megkoronázhatjuk a nyári éjszakák kertipartijait,medencés bulijait és koktél partyjait a vadhibiszkuszos italokkal.
[kiemelt]
[cim]A legjobb vadhibiszkuszos italok[/cim]
[tartalom]

Wild Hibiscus Daiquiri

Finoman édes és savanykás íz!
-3 rész fehérrum
- 1 rész friss lime juice
- 1 rész vadhibiszkusz szirup
- vadhibiszkusz virágHelyezd el a vadhibiszkusz virágot a martinis pohárban. A hozzávalókat jéggel együtt koktélos shaker-be öntsd, majd 10 másodpercig rázd össze őket és közvetlenül a shake-ből öntsd ki az így kapottkoktélt a pohárba. A poharat lime levéllel díszítheted. Egyszerű, erős, de egyben gazdag ízvilág!

Wild Hibiscus Mojito

A legjobb koktél forró nyári napokon.
-3 rész fehér rum
- 1 rész friss lime juice
- 1 és fél rész vadhibiszkusz szirup
- 2 vadhibiszkusz virág
- 2 fél lime karika
- 2 szár menta
- SzódaEgy Highball poharat önts fel jéggel. Keverj össze 1-2 menta levelet, lime karikát és apróra vágottvadhibiszkusz virágot. Adj hozzá rumot, szirupot és lime juicet, majd rázd össze 10 másodpercig. Azígy kapott koktél felét öntsd a pohárba és adj hozzá szódát. Tetejét díszítsd mentával. A tetejére adjhozzá szódát. A maradék koktélból készítsd el a második Mojitot is.

Sugar Daddy

Édesnek tűnik, isteni az illata, de megéri a pénzét! Ez egy kicsit trükkös koktél, de megéri azerőfeszítést!
-2 és fél rész Gin
- 1 rész friss lime juice
- 1 rész Frambois likőr
- 1/3 rész vadhibiszkusz szirup
-Díszítés: friss mentalevél, koktélcseresznye és vadhibiszkusz virág
Az üres Highball poharat menta levéllel béleljük, illetve a pohár szélét szirupba mártjuk és utánacukorba. Shékeld össze jéggel a hozzávalókat és öntsd egyből a pohárba. Tűzd össze a vadhibiszkuszvirágot a cseresznyével, és a díszítéshez használj mentalevelet is. Tépj pár friss mentalevelet és tedda pohárba.

Wild Hibiscus Royale

Ezt az italt először a legendás Dorchestor Hotelben szolgálták fel Londonban, ahol ez a legnépszerűbbpezsgős koktél a mai napig.
-Vadhibiszkusz virág
- 1 negyed rész natural rózsavíz
- 2/3 rész vadhibiszkusz szirup
- Menta
- Pezsgő

Tegyél mentaleveleket a pezsgőspohárba, törd össze, majd távolítsd el őket. Helyezd el a pohár aljána vadhibiszkusz virágot. Ezután add hozzá a rózsavizet és ízlés szerint pár darab tépett mentalevelet,illetve öntsd fel pezsgővel a poharat. Legutoljára csöpögtess vadhibiszkusz szirupot a pohárba, amimajd gyönyörű rózsaszínes színt kölcsönöz a koktélnak. Tipp: ha a pezsgőspohár fenekére is teszünk aszirupból, szép rétegződést érhetünk el. A Hibiszkusz virága a pezsgőspohár alján 3-4 perc alatt nyílikki, miközben a pezsgő buborékjai átjárják szirmait.

Ádám és Éva Martini

Ez a vad rózsaszínű koktél, mely egyben játékos, friss és üdítő - Lee Etherington ötlete. Lee előszörfelesége számára készítette el, felhasználva hat hónapos gyermekük, Lily almapüréjét.
- 2 rész vodka
- 3 rész alma püré (baby püré a legjobb!)
- 1 rész vadhibiszkusz szirup
- vadhibiszkusz virág, cseresznye és fogpiszkáló a díszítéshez

Folyamatosan tesztelve a koktélt normál almapürével, kiderült, hogy a legjobb eredményt akisbabáknak gyártott almaétel adja. Shakeld össze az összetevőket jéggel. Öntsd a kész koktélt apohárba. Tűzd össze a vadhibiszkusz virágot a cseresznyével, és a pohár szélére helyezd díszítésként.Felejthetetlen, édes...

Hi-Bellini

Tökéletes délutáni aperitif!
- 1 rész közepesen hideg barack püré (konzerv is megfelelő)
- 1/3 rész vadhibiszkusz szirup
- Vadhibiszkusz virág
- Prosecco vagy Asti gyöngyöző bor

Helyezd el egy pezsgőspohár alján a vadhibiszkusz virágot. Kanalazd bele a hideg barackpürét. Lassanöntsd hozzá a gyöngyöző bort úgy, hogy az ne képezzen habot. Add hozzá a szirupot. Adj hozzá mégegy pici bort, hogy a barackpüré pezsegni kezdjen össze mixelve ezzel a koktélt.

Vadhibiszkusz – zselé
- 1 üveg vadhibiszkusz
- 4 dl habzó bor vagy pezsgő
- 1,3 dl víz
- 5 levél zselatin vagy 3 teáskanál zselatin por
- Tejszínhab, csoki reszelék és koktél cseresznye a díszítéshez
- Öntsd a habzó bort egy keverőtálba és öntsd hozzá a vadhibiszkusz szirup felét (avirágokat tedd félre.)

Egy kis edényben alacsony hőmérsékleten melegítsd meg, de ne forrald fel a vizet és olvaszd felbenne a zselatint. Egy szűrőn keresztül öntsd a borhoz és jól keverd el azzal. Tegyél 6-7 pezsgőspohárba, vagy valamilyen mutatós üvegpohárba 1-1 vadhibiszkusz virágot és a poharat 2/3 részigtöltsd fel a zselés borral. Egy éjszakára tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen. Tálalás előtt a tetejétdíszítsd tejszínhabbal, koktél cseresznyével és csokireszelékkel.

Végül koccinthatunk mindenki egészségére!

Az italrecepteket a www.vadhibiscus.hu segítségével gyűjtöttük össze nektek. [/tartalom]
[/kiemelt]


Egy esküvőn a koccintás után még emlékezetesebbé és egyedibbé teszi a pillanatot pár egzotikusvirággal díszített pezsgő. Minden esküvőt megelőz a felejthetetlen lány- és legénybúcsú, nemhiányozhat onnan sem a vadhibiszkusz, melynek az italban nyíló kelyhe még színesebbé teszi azutolsó szabad estét. De menjünk vissza még korábbra, az első közös Valentin napi vacsoránakelengedhetetlen részét képezi egy rózsaszínre színezett vad koktél. Születésnapok, házasságiévfordulók, bankettek, exkluzív partyk, vagy bármilyen különleges alkalom hozhat olyanpillanatokat, amelyeket megvadíthatunk pár vadhibiszkusszal.


Már csak az, az egy a nagy kérdés, hogyan juthatunk hozzá? Magyarországon a fővárosban és többnagyvárosban is elérhető különböző különlegességeket kínáló üzletekben. Valamint a forgalmazóvalegyeztethetünk időpontot és a találkozó alkalmával válogathatunk kínálatukból és kipróbálhatjuk atermékeket.

Reméljük jót utaztatok velünk az ízek világában és örömmel repültetek el velünk ennek a különlegesvirágnak a világába.