Trendmagazin

Végletekig fokozott extremitás - Romain Jerome

Az elmúlt néhány hónap új kollekciói

2010.07.26 | Kirschner Dávid

Nem túlzunk, ha azt állítjuk, a kiemelkedő minőségű, s nem éppen populáris Romain Jerome csak úgy ontja magából az egyre újabb, szélsőséges kreációit. Na de miben is rejlik ez a szélsőség? Kinek jutott például eszébe egy száz éve elsüllyedt hajó darabjait tenni egy óra számlapjába, vagy éppen a nem rég kitört Eyjafjallajökull tűzhányóból származó hamut építeni a műszerbe? Nos, erre a válasz: Romain Jerome.

Eyjafjallajökull DNA

Annak ellenére, hogy egy órát kigondolni, megtervezni, megvalósítani nem egy hét, a svájci óramanufaktúra igen gyakran jön ki új modellel, ezért az elmúlt néhány hónap alkotásait vesszük végig. Az Izlandon kitört vulkán sok cégnek milliós kieséseket okozott, a Romain Jerome mégis igyekszik kihasználni a kitörés kuriózum-voltában rejlő üzleti lehetőségeket. A cég tervezői az ismét aktív, nehezen kiejthető nevű, Eyjafjallajökull vulkánból származó bazaltot és vulkáni hamut is építettek új modelljükbe. Már maga az óra tokja is úgy néz ki, mintha a kataszrófa mementója lenne, ezt erősíti, hogy a szürke számlapon az éppen feltörő vörös láva látható, mellette a vulkán neve. A modell óra-, perc-, másodperc mutatókkal rendelkezik, melyek közül az első kettő - utalva az akkor megbénult légiközlekedésre - egy-egy repülőgép. Az óra áráról még nem tudni semmit, de az biztos, hogy nem lesz olcsó darab, hiszen kapunk hozzá egy dokumentációt is, mely certifikálja, hogy az órához tényleg a vulkánból származó anyagok használtak.

Titanic-DNA rusted steel T-oxy III Chronograph

Másik meghökkentő elgondolásukat akkor vitték véghez, mikor piacra dobták a Titanic-DNA kollekciót, mely nem máshonnan, mint a tenger fenékre süllyedt Titanic hajóból tartalmaz darabkákat. Ha megnézzük az órát, könnyen lehet olyan érzésünk, hogy az is valóban 1912 óta a tenger mélyén feküdt: a számlap és a lünetta egyaránt korrodálódott fém, az óra kerek formája miatt az egész modell hajóablaknak tűnhet. Valóban, az óra több darabja is a híres óceánjáróról származik, a manufaktúra pedig egy autentikus eljárással konzerválja a rozsdát, így garantálva az óra tartósságát. A Romain Jerome mélységi kollekciója nem a komplikátumokkal, hanem a megjelenésével hat - a modellek nem kronográfok, csupán az órát és a percet mutatják. Ilyen például az A la Grande névre keresztelt modell, aminek külső lünettája és jellegzetes belső X alakú kereszt motívuma abszolút minimalista. Az impozáns 50mm átmérőjű darab minden stílusjegyében hordozza a már korábban bemutatott modellek jellegzetességeit.

Titanic-DNA T-Oxy III Chronograph Tourbillon

Ezzel szemben a "Titanic-DNA T-Oxy III Chronograph Tourbillon" egy high-tech tourbillion, s olyan komplex összeszerelésű, hogy mindössze 9 darab készül belőle. A műszert a manufaktúra saját szerkezete hajtja, akár 120 órán keresztül, a gigantikus tok 53mm átmérőjű, 18karátos rózsa arany és titán felhasználásával készül, üvegezése csillanásmentes réteggel bevont zafír, vízállósága viszont csupán 50 méter.

Day&Night

A Titanic DNA sorozat legérdekeseb darabja a Day&Night, mely 300 000 dollár, viszont nem mutatja az időt, csak a napszakokat. Két tourbilliont használ, az egyik egy Nap szimbólummal ellátott, a másik pedig egy fekete félholddal díszített.

Moon Rider

A Romain Jerome még a Földről is elrugaszkodott, hogy megvalósítsa elképzeléseit: a Moon Dust DNA kollekció ugyanis a Holdból is tartalmaz alkotó elemeket. Tessék megkapaszkodni: az óra szíja az ISS űrállomáson használt ruhákból származó szövetet tartalmaz, a 46 mm-es tok acél alkatrészei az Apollo 11 földreszálló egységéből származnak, a Hold felszínt mintázó számlap ásványi rétege a Holdról származó porral van elegyítve, a lünettát tartó rozsdás fémelemek a Soyuz űrhajóból származnak. A márka ehhez a modelljéhez is mellékel tanúsítványt az anyagok eredetiségéről, megtoldva az ASE (Association of Space Explorers) certifikációjával.

Moon Invader Eminence Grise

A Hold-vonal egyik érdekes darabja a "Moon Invader Eminence Grise", melyből pont 1.969 darabot készítenek. Ennek jellegzetessége, hogy a hátlap az Apollo 11-ből származó darabot tartalmaz, újítása pedig a szíj csatlakoztatás megoldása, mely gömbcsuklókkal és biztonsági csavarokkal kivitelezett egyedi rendszer. Ennek köszönhetően a viselet minden csukló mérethez és formához optimálisan képes idomulni.