Trendmagazin

A párizsi nők is hordhatnak nadrágot

A kormány szerint tilalom nem áll összhangban a mai modern francia értékekkel és törvényekkel

2013.02.16 | Munkatársunktól

Végre a nők Párizsban is hordhatnak nadrágot anélkül, hogy félniük kellene valamilyen büntetőeljárástól, mivel a kormány kijelentette, hogy a több, mint 200 éves tilalomnak már nincsen semmilyen jogi következménye.

Najat Vallaud-Belkacem, a női jogok franciaországi minisztere azt mondta nyilatkozatában, hogy az 1800 november 17-én született tilalom nem áll összhangban a mai modern francia értékekkel és törvényekkel. Az önkormányzati rendeletben az állt, hogy a nőknek engedélyt kell kérniük a helyi rendőrségtől, ha „úgy akarnak öltözni, mint a férfiak”, vagyis nadrágot szeretnének hordani. A munkásosztályba tartozó párizsi nők már a francia forradalom idején is azzal lázadtak, hogy nadrágot hordtak.


A nők viselete még tavaly is okozott politikai felháborodást, amikor az egyik miniszter asszony farmerban jelent meg a Hollande vezette új szocialista kormány első kabinetülésén. A hölgy később is komoly kritikákat és kifütyülést kapott, amikor virágos nyári ruhában tűnt fel a Nemzetgyűlésben.

Azon a hétvégén, amikor a melegek házasságát tervezték legalizálni, rengeteg nő szállt szembe a parlamenti protokollal és farmerban vett részt a kormányülésen.