Trendmagazin

Vér, verejték és luxus

A BBC által fémjelzett sorozat

2011.02.13 | Molnár Gergely

A brit közszolgálati televízió, a BBC ismét bebizonyította, hogy saját gyártású dokumentumfilm sorozatai a verhetetlen kategóriába tartoznak. A szóban forgó sorozat nálunk, a Spektrum Tv-n Luxuscikkek pokla címen fut, eredeti címe azonban még beszédesebb: Blood, sweat and luxuries (Vér, verejték és luxus).


Bugyuta és ötlettelen valóságshow-k világát éljük, azonban a BBC megmutatja, hogy értelmesen is ki lehet használni a műfaj adta lehetőségeket. A műsor alapötlete rendkívül egyszerű és éppen ezért nagyszerű, hat fiatal felkerekedik az Egyesült Királyságból, hogy egy fejlődő országban élő és dolgozó ember bőrébe bújjon. Csak abban térnek el a körülmények, hogy az adott ország nyelvének megfelelő tolmács is jelen van a megterhelő fizikai munka elvégzése során. Ugyanúgy és ugyanannyi fizetésért kell dolgozniuk a felső-középosztályhoz szokott fiataloknak, mint egy rizsföldön dolgozó munkásnak Thaiföldön, vagy egy drágakő bányászatból megélő embernek Madagaszkáron.

Meglehetősen érdekes látni a nyugati életszínvonalban felnőtt fiatalok viselkedését a 10-12 órás nyers rizs bezsákolása és az ehhez hasonló számukra szokatlan munka elvégzése közben. A hirtelen sokk után, mikor ráeszmélnek, hogy valójában hová is kerültek, a fiatalok eltérően – személyiségüknek megfelelően – reagálnak a történtekre. Van, aki elsírja magát a munka második órájában vagy nem hajlandó engedelmeskedni a durva stílusú munkafelügyelő parancsainak, míg mások erejükön felül teljesítenek és kivívják a főnökök elismerését is. De a valóságshow jellegű műsor nem merül ki pusztán a munka elvégzésében, a fiataloknak gondoskodniuk kell saját lakhatásukról is. És mivel ugyanannyiért dolgoznak, mint a helybeliek, gyakran kell dönteniük a lakbér kifizetése és az étel megvásárlása között. Természetesen a sok nehézség konfliktusokhoz vezet a fiatalok között, hiszen egy trópusi országban mezítláb, éhesen és szomjasan dolgoznak a tűző napon, valamint az otthon megszokott ételek mennyisége és minősége sem adatik meg nekik. Ezek a körülmények minden ember türelmét és erejét próbára tennék, nincs ez másképp a sorozatban szereplőkkel sem. Például csirkét vágni egy olyan embernek, aki még életében nem látott élő baromfit, valószínűleg feledhetetlen élmény lehet. A sok nélkülözés és fáradság ellenére, a hat „szerencsés” viszonylag jól boldogul, és valamennyien rájönnek, milyen úton-módon tudnak eltölteni egy hetet a helyi lakosok életkörülményei között, hogyan tudják jobb eredmények elérésére késztetni a kiborulás szélén álló társukat és milyen trükkökkel tudják húzni az időt a lakbér kifizetésekor.


A legtöbb résztvevő számára katartikus élményt jelent mindaz, ami velük történik, egyikük - egy fiatal lány – szavai bizonyítják ezt a legszembetűnőbben: „Itt megtanultam, mit jelent két szelet kenyér és egy tojás.” Sokuk számára átértékelődik a világ, a nap végén fáradtan, összehúzott szemöldökkel, üveges tekintettel maguk elé bámulva mesélnek a kamera előtt élményeikről és arról, hogy mennyiben változtatta meg világnézetüket a munka a rizsföldön vagy a futószalag mellett egy harmadik világbeli gyárban, ahol sem beszélgetni sem felnézni nem szabad. A Luxuscikkek pokla c. sorozatot Magyarországon jelenleg is vetíti az említett csatorna, nem késő bekapcsolódni.