Trendmagazin

Versenyben a legkreatívabb frizurák

A Hajas Cut&Color fodrászversenyen jártunk

2013.09.11 | Kocsis Katica

Hajas László idén is megrendezte a már hagyományosnak számító Cut&Color Competitiont, hogy szalonjaiban dolgozó fodrászai és tanulói megmutathassák az általuk létrehozott kreatív frizurákat. A Symbolban kiállított munkákat a legnevesebb fodrászok mellett népszerű sztárok és a hazai médiavilág vezetői is értékelték.

Hajas Cut&Color Competition 2013 (fotóinkat Oroszvári Péter készítette)

Az előző évekhez képest még izgalmasabb és bátrabb megoldásokkal találkoztunk: voltak nagyon erős színekben pompázó darabok, fejtetőre applikált hatalmas hajgömbök, bámulatos vágások és hatalmas átalakulások is. Miközben ide-oda kapkodtuk a fejünket egy-egy újabb gyöngyszem láttán, kikérdeztük a hírességeket is, hogy milyen benyomásokat szereztek a képek láttán. A Nyári lányoknak szinte már védjegyévé vált természetes, hosszú és dús hajkoronájuk, így meg sem lepődtünk, amikor elárulták, hogy most is inkább a hagyományos megoldásokat kedvelték jobban.

Nyári Alíz és Nyári Edit

“Már harmadik éve vagyunk itt és mindig kiváncsian várjuk, hogy mik lesznek az új trendek és színek, amiket ezeken a fotókon is felhasználnak. Most is vannak merészebb darabok, de mi jobban ragaszkodunk a természetes színekhez, természetesebb vonalakhoz, és inkább a hosszabb, göndör hajak azok, amik tetszenek. Nyáry Edit elárulta azt is, hogy ők sem szívesen válnának meg hosszú hajkoronájuktól: “Ahhoz egy igen erős elhatározás kellene, de én szeretem a hosszú hajat, szerintem a hosszú haj nőies és ezt is lehet változatosan hordani.

Harsányi Levente

Harsányi Levente is inkább a hosszú haj híve, ha a nőkről van szó: “Én azt gondolom, hogy a rövid haj egy nőnél átmeneti korszak, később úgyis visszatér majd a hosszú hajhoz. Egy hölgynek inkább legyen hosszú haja, egy nő hosszú hajjal nő igazán, de persze ki kell próbálni a rövidet is, majd úgyis visszatérnek a hosszú hajhoz. De annyi rövid hajú nő van, te is, meg itt a képeken is, hogy aztán lehet, hogy ma már más a trendi és a csajok már megunták a hosszú hajat."

Vastag Csaba és Vastag Tamás

Vastag Csabának és Tamásnak például az összhatás fontosabb. Csaba határozottan ki is jelentette, hogy nála nem a hajon múlik, hogy megfordul-e az adott nő után az utcán: “Itt is volt néhány hölgy, aki akár sapkát is vehetett volna fel, akkor is sok ponttal értékeltem volna. A küllem tehát nemcsak a hajon múlik, a haj nagyon jó fórum arra, hogy felkeltse a figyelmet, de többre ez nem elég. Én igazából a hölgyeket mindenféle módon, mindenféle formában nagyon szeretem, hajtól függetlenül, régen ugyan volt egy hosszú hajas korszakom, de most a rövidebb hajú hölgyeket is kimondottan kedvelem.” “A haj az azonnali figyelemfelkeltésre szolgál, ahogy a madaraknál a színes, felborzolt tollak, mindenesetre én azt gondolom, hogy sokszor nem jó, ha a haj belelóg az ember arcába - a nők csodálatosak, a nők gyönyörűek, nem kell semmilyen módon sem elrejteni az arcukat ” - fűzte hozzá Vastag Tamás.


Kiváncsiak voltunk arra is, hogy a hírességek mi alapján pontozták a versenyzőket. Vastag Csaba például egy nagyon intuitív irányból közelített a frizurák felé és maximálisan az azonnali benyomásra hagyatkozott, míg testvére inkább azon a vonalon próbált elindulni, hogy melyek azok a frizurák, amiket szívesen viselne ő is vagy látna viszont kedvesén: “Ez volt az első irányelv, amire hagyatkoztam, de a munkákat esztétikailag is értékeltem, tehát ha nem utcára való volt az adott haj, akkor inkább a megoldásra figyeltem és arra, hogy technikailag mennyire nehezen megvalósítható az adott munka." Ő sem igazán kedvelte a túl extrém megoldásokat, reméli is, hogy “száz év múlva nem úgy fog kinézni a világ, hogy mindenkinek élére lesz vágva a haja és a szivárvány minden színében pompázik majd”. Csabánál is inkább a kevesebb néha több elve lépett működésbe az értékelés során. Nyáry Alíz inkább azt nézte, hogy az adott megoldással mennyit változott a modell arcának karaktere, de Harsányi Leventénél is az átváltozás értékelése volt az elsődleges szempont: “Döbbenet. Kész vagyok, megrökönyödtem és csodálkozom. Egy filmbe láttam utoljára ilyet, hogy így átalakítottak embereket, csak az sokkal több pénzbe került, itt elég volt egy nagyon komoly szakmai háttér, amit Hajas László képvisel.”

Herczeg Zoltán

A sztároknál nyilván nagyon fontos a jó megjelenés, így rákérdeztünk arra is, hogy általában mennyit fordítanak hajápolásra az itt megjelent hírességek. Úgy tűnt, hogy inkább a lányok veszik komolyabban a hajápolást, akik igyekeznek vigyázni még arra is, hogy a sokszori besütés és kiegyenesítés se rongálja meg a hajszálaikat. Vastag Csaba nem igazán szeret a hajával bíbelődni, sokszor inkább sapkát húz, de persze egy fellépés előtt azért ő is eljár fodrászhoz. Így van ez testvérével is, aki még azt is elmondta, hogy igyekszenek figyelni arra, hogy egész évben kiegyensúlyozottnak tűnjenek és ez a hajunkon is meglátszódjon. Harsányi Levente inkább a társaság miatt és a fejmasszírozásokért látogatja Zsidró Tamás szalonját: Heti egy alkalommal jól megcsinálja, igazít rajta, ha kell, ha meg nem, akkor dumálunk, tehát maga a hely közege, jellege megadja azt, hogy biztos jó helyen voltam.” Azért elárulta, hogy szerinte a hajjal nem kell túl sokat foglalkozni, hiszen nem kell mindig tökéletesen kinézni: “Van, amikor úgy kelek fel, mint egy őrült tudós, össze-vissza áll a hajam, de néha ez így természetes."

Zsidró Tamás

Miközben a sztárok pontoztak, volt időnk kikérni a szakma véleményét is. Zsidró Tamás kiemelte, hogy e munkák legfontosabb üzenete a szakma szeretete: “Aki itt pályamunkát ad le, az imádja a szakmáját, annak kreativitását, hiszen nincs két ugyanolyan frizura, nincs ugyanolyan vágás és ezt a sokféleséget itt most nagy terjedelemben lehet megtekinteni. Azt gondolom, hogy az nagyon jó dolog, hogy a versenyzőnek itt agyban össze kell tennie ezt a frizurát, a stylingot, a sminket, kialakítani egy olyan kohéziót, amiből aztán később, ha komolyan gondolja a szakmáját, akkor nagyon sokat tud építkezni. Egy verseny azért is jó, mert itt mindenki egy picit többet szeretne kihozni magából.”


Hajas László szerint ez a verseny nem csak a megmérettetésről szól, hanem a fodrász saját fejlődését is elősegíti: "Van egy kettő fodrász, aki mindig hoz egy nagyon jó minőséget, aztán vannak, akik még több munkát fektetnek bele, ők egészen kiváló munkákat mutatnak be és aztán vannak akik nem annyira foglalkoznak ezzel, ami látszik is a munkáikon. Ez persze egyéniségfüggő, de vannak olyanok, akik minél többet meg szeretnének mutatni önmagukból, mivel megértették, valamikor jól jönnek majd ezek a fotók, hogy archiválják az életüket, a munkásságukat. A hétköznapi munkákat nem fotózzák, ott nincs alkalom a megörökítésre, viszont ezeket a fotókat el lehet rakni."

Hajas László és a díjak

A mesterfodrászokat a haj és az egyéniség kapcsolatáról is faggattuk. Hajas szerint a hajvágásban “soha nem egy divat van, ami a legfontosabb, hogy az egyéniségnek jól álljon és az a divat, amiben te jól érzed magad.” Szerinte háromféle egyéniségtípus van: naturális, elegáns és extrém. Valaki egész életében egy kategóriába tartozik, de persze vannak átfedések is. Zsidró is kiemelte, hogy a ebben a szakmában nagyon fontos, hogy a fodrász ne egyet szeressen, hanem mindet. "Nagyon sok fodrász jutott abba a csávába, hogy csak egy frizurát szeretett, azt marha jól vágta, de egy idő után elfásult. Általában azok a jó fodrászok, akik nem egy trendet követnek, hanem mindenféle hajat vágnak az egyéniségnek megfelelően.”

Varga Viktor

Hennel Ádám

Csonka András