Trendmagazin

Veszélyben az olimpia biztonsága?

Példátlan kudarcot vallott az ötkarikás játékokat biztosító vállalat

2012.07.15 | Horváth Tamás

Dagad a botrány az idei ötkarikás játékok körül, miután aggasztó hírek jelentek meg a nagyszabású sportesemény biztosításával kapcsolatban. Amikor tavaly decemberben megszületett a megállapodás, hogy a világ egyik legnagyobb biztonsági cége, a G4S lesz a rendezvénysorozat védelmét ellátó cég, mindenki nyugodt volt.

A vezérigazgató szerint is kudarcot vallott a G4S

Most azonban, néhány nappal a kezdés előtt példa nélküli nyilatkozatot tett a cég vezérigazgatója, aki a médiának ismerte be, hogy kudarcot vallottak a feladat megfelelő kidolgozásában. Nick Buckles elmondta, hogy vállalata a szerződésben garantált minimum 13,700 fős csapat helyett eddig mindössze 4,000 embert tudott “hadrendbe állítani”.

"Rendkívül csalódottak vagyunk a történtek miatt. Ebben az iparágban dolgozunk már évtizedek óta, több mint 100 országban vagyunk jelen, és eddig mindenhol hibátlanul teljesítettünk" – nyilatkozta az egyik televíziónak. A cégvezér hozzátette, hogy a hat hónapos felkészülési idő kevésnek bizonyult, ugyanis jelentősen elszámították magukat a megfelelő előkészületek megteremtéséhez. Állítása szerint több, mint 110,000 jelentkezőt kellett átvilágítani, majd a szabályok szerint betanítani, amit képtelenek voltak ennyi idő alatt elvégezni.

Túl kevesen vannak

Ez azért is elképesztő, mert a kormány mintegy 442 millió dolláros (közel 100 milliárd forintos) exkluzív szerződést kötött a G4S cégcsoporttal, ám a kialakult helyzetre való tekintettel Londonban bejelentették, hogy a példátlan kudarc miatt a katonaságot is be kell vetni az olimpia alatt.

A nem túl bizalomgerjesztő hírek egyre inkább nyugtalanítják David Cameron brit miniszterelnököt is, aki több forrásból kapott információkat arra nézve, hogy az olimpia egy esetleges terrortámadás áldozata lehet. Az MI5 (brit titkosszolgálat) vezetője egyik friss beszédében arra figyelmeztetett, hogy néhány terrorhálózat fontolóra vette különféle támadások elkövetését a nagyszabású esemény alatt.

A katonaság nagy erőkkel lesz jelen

A G4S kudarca miatt a katonaságra még nagyobb felelősség hárul, az előkészületek már javában folynak az esemény helyszínén. Philip Hammond védelmi miniszter elmondta, hogy London légterét hat rakétaüteg védi majd, melyeket a 2001-es amerikai merényletekhez hasonló, repülőgépes támadások ellen fejlesztettek ki. A veszélyt jelentő repülőgépek lelövéséről a miniszterelnöknek lesz joga döntést hozni.

Hammond közölte továbbá, hogy a biztonsági műveletbe bekapcsolódik a brit királyi haditengerészet legnagyobb hajója, az Ocean helikopter-hordozó, amely az olimpia idején a kelet-londoni Greenwichben horgonyoz a Temzén. Az Ocean fedélzetéről Puma vagy Lynx típusú harci helikopterek látják el a londoni légtér biztosítását. A biztonsági műveletben két hadosztálynyi – összesen 17,000 – brit katona vesz részt. Ez csaknem a kétszerese az Afganisztánban harcoló brit kontingens létszámának.

Eközben az interneten egyre több közösségi oldalon, fórumon és blogon jelennek meg olyan vélemények, miszerint egészen biztos, hogy lesz támadás a sportesemény alatt, ezért ezen személyek senkinek sem javasolják, hogy a játékok alatt Londonba utazzanak. Az összeesküvés-elméletek kedvelőinek ad muníciót az a részletes tanulmány, ami a Rockefeller Alapítvány gondozásában jelent meg még 2010 májusában. A következő tíz év időszakáról négyféle szcenáriót készítő anyag egyik fejezetében egy olimpiai játékok alatti terrortámadást említenek meg, amely 13,000 halottat fog követelni.
[kiemelt]
[cim]Rockefeller Foundation - Scenarios for the Future (részlet)[/cim]
[tartalom]

Scenario: Hack Attack

"The years 2010 to 2020 were dubbed the “doom decade” for good reason: the 2012 Olympic bombing, which killed 13,000, was followed closely by an earthquake in Indonesia killing 40,000, a tsunami that almost wiped out Nicaragua, and the onset of the West China Famine, caused by a once-in-a-millennium drought linked to climate change."

A teljes tanulmány letölthető a Rockefeller Alapítvány weboldaláról. [/tartalom]
[/kiemelt]


A brit kormány igyekszik cáfolni a biztonsággal kapcsolatos aggodalmakat, szerintük ugyanis az olimpia “nem lesz könnyű célpont”.