Trendmagazin

Viharos divat előrejelzések

Mercedes-Benz Fashion Week 2010 – Berlin

2010.07.18 | Szabó Adrienn

A Mercedes-Benz Fashion Week egy olyan rangos esemény a divat világában, ami lehetőséget nyújt a német és nemzetközi divattervezőknek, hogy bemutathassák a legújabb kollekcióikat. Ezen rangos eseményen idén a hajas babáktól kezdve az üzletasszonyokon át a zombikig mindenki megjelent - tiszta halloween volt.

A jövő év tavasz-nyári kollekcióinak bemutatására július 7. és 11. között került sor, Berlinben. A Bebelplatz volt a bemutatók fő színtere, de a város más pontjain is felállították a kifutókat. A divathét segít a vásárlóknak betekintést nyerni a következő szezon trendjébe. Ez a nagy szabású esemény felforgatja a divatvilágot; főleg, ha olyan extrém és hajmeresztő dolgokkal állnak elő a tervezők, mint azt idén tették. Vegyük szépen sorjában a legdominánsabb és a divat hetet leginkább meghatározó munkákat.

Allude

Allude

Az Allude idén talán az egyik legjobb kollekcióval állt elő. Nagyon élénk és mellette teljesen naturális színeket is használ; melyeket csíkokban, sávokban és grafikai elemekben variáltak. Hálós, lukacsos anyagú kissé palást jellegű ruháik teljesen egyediek a többi tervező darabjai között. Az anyagot is roppant igényesen választották ki munkáik mellé; a kasmírt és a bőrt akár együtt, vagy külön-külön használták. A csíkozásokkal és a zsebmegoldásokkal pedig teljesen felturbózták optikailag a darabokat.

JI+B

JI+B

A mexikói Karib-tenger színvilága ihlette JI+B kollekciónál a domináns színek a tengerkék, a caprikék, a korallos színek és a piros. Hatalmas maxiruháik könnyedek és igazi sellő megjelenést kölcsönöznek viselőiknek.

Custo Barcelona

Custo Barcelona

A Custo Barcelona egy bohókás, fiatalos, extravagáns és vidám kollekciót tárt a nagyközönség elé. A lenge, laza, kissé bő és lógós darabok enyhén elnyűtt hatást adtak. A tervezők nem féltek keverni a különböző színeket és formákat sem.

Boss Black

Boss Black

Jöjjön egy már sokat hallott, ismert és nagyobb név: a Boss Black. Egyszerű, letisztult vonalak, és kifinomult elegancia jellemzi a jövő nyári darabokat is. A férfiaknál a rövidnadrág és a hosszú ujjú ing érdekes párosítása színesíti a kollekciót; akinek pedig ez nem volna elég, megvadíthatja egy nagy kézitáskával.

Calvin Klein

Calvin Klein

Calvin Klein végtelenül egyszerű darabokat adott modelljeire, mégis nagy sikere volt Berlinben. A napokban fellapoztam 1988-ból a BAZAR című divatlapot, melyben hasonló színvilágú CK darabokra leltem. Mr. Klein olyan hatalmas talentummal rendelkezik, hogy egy apró változtatással is képes teljesen újszerűt alkotni.

Perret Schaad

Perret Schaad

A Perret Schaad kollekciót egyszerű letisztult formák és halovány, púderes, pasztelles finom színek jellemzik. A sejtelmes, áttetsző anyagok pedig még légiessebbé teszik a tunikákat és bő szabású ruhákat. A bokalengetős nadrágok egyenesen elhozzák a 80-as évek hangulatát.

Lena Hoschek

Lena Hoschek

Mindenképpen említésre méltó Lena Hoschek, ugyanis azon kevés tervezők egyike közé tartozik, aki fürdőruha kollekcióval is előállt. A Pearl Harbor című filmet idéző civilben masírozó ápolónőkre emlékeztet némelyik modellje mellette szép Götz babák is megjelentek a kifutón.

Most pedig jöjjön, aminek jönnie kell, méghozzá a szomorú igazság. A tervezők ugyanis sokszor nem szikrát, hanem lángot kapnak, ami olyan robbanást idéz elő, mint az alábbi munkák. Hát, szavakkal nem sűrűn jellemezhető - publikálható módon - az, amivel némelyik igen extrém divattervező bemutatkozott így július elején. Megpróbálom azt a szörnyű sokkot leírni, ami kirajzolódott az arcokra az elborult elmék alkotta darabok láttán Berlinben Azt hiszem a képek láttán sokaknak hozzám hasonlóan időbe fog telni a látvány feldolgozása.

Designer for Tomorrow

Designer for Tomorrow

Alice Csodaországban kutya füle ahhoz képest, amit a Designer for Tomorrow mutatott be. Hatalmas, élénk, színes formák, össze-vissza lógó anyagdarabok és tömény mennyiségű szimmetria és aszimmetria keveréke jellemzi a ruhákat. 10 darabból a legnagyobb jóindulattal is csak 3, a hordható ruhák száma.

Starstyling

Starstyling

A futurisztikus és sci-fi filmek jelmeztervezői csak jelenthetnek a Starstylingnak. A hatalmas flitterek és fura gyöngyös fejdíszek szúrnak szemek a kedves nézőknek első körben. Majd, aki el tud vonatkoztatni a kéményseprő kalaptól és az idétlen kiegészítőktől, az vethet pár pillantást a halloween hangulatú és a batikolt hippihuligános darabokra.

Universität der künste

Universität der künste

Az Universität der künste sem szenved hiányt a kreativitásban. A rügyező bokorvállú fiatalember volt az első, ami feltűnt a kollekció nézegetése közben, de elmondhatom, hogy ő csak egy szerény alak. Említésre méltó a vad mamuszos, palástba bújt törzsi harcos és a mentőmellény szerű díszben mászkáló komor arcú hölgy. Továbbá nem feledkezhetünk el az egyik legjellemzőbb elemről, a prémről. Ezt úgy szerkesztették a ruhára, hogy az úgy hasson, mintha az azt viselő hölgy ajkai alól eredne- roppant esztétikus. Óriási öröm, hogy ezekkel egy kifutón megfér a fentiekben felsorolt földönkívüliektől Földünket megmentő; űrszkafanderének fél vállát áldozó, asztronauta is.

Egy szó, mint száz, a rengeteg tehetséges tervező munkáinak eredménye majd 2011 tavaszán és nyarán fog megmutatkozni. Reméljük inkább a kedves ápolók és a candy babák jönnek szembe velünk a futurisztikus lények és a zombik helyett.

A kollekciók teljes képgalériái megtekinthetők a Mercedes-Benz Fashion Week weboldalán.