Trendmagazin

Vissza a gyökerekhez - Blancpain X Fathoms

A múlt ikonja köszön vissza a csúcstechnológiás szerkezeten

2011.11.14 | Oroszvári Péter

Hol máshol mutathatták be a legújabb Blancpain X Fathoms búvárórát, mint a világ legnagyobb akváriumában, Dubaiban? Az új modellen az ikonikus 1953-as elődjének vonalai köszönnek vissza, modern belsőre építve.


Még a búvárórák közt is különlegességnek számít a mechanikus mélységmérő skála, amellyel 90 méterig követhetjük nyomon lefelé haladásunk mértékét - sőt, ezen a tartományon belül be is állíthatunk egy adott szintet, melynek elérésekor az óra jelez, így téve biztonságosabbá merülésünket. Ennek az egységnek a megalkotása kemény dió volt a mérnökök számára: a víznyomás óriási erővel hat a miniatűr elemekre, ám megannyi anyag- és kialakítás kipróbálása sikerült megalkotniuk a hibátlan mélységmérőt.


A számlapon megtalálható még egy 5 perces visszaszámláló is, ami nyomáskiegyenlítő szünetek beiktatására figyelmeztet. Az 55 mm-es tok egyébként titánból készült, és 300 méteres mélységig bírja a nyomást. Az óra járástartaléka 5 nap, és szilikon betétek védik a mágneses behatások ellen.


A fekete alapon megtalálható számok háromféle színben pompáznak, így segítve az adatok könnyű leolvasását és megkülönböztetését a mélység sötétjében. S végül a pontot az i-re a masszívan beágyazott szíj teszi fel: 14 hajlási pontjával tökéletesen illeszkedik a csuklóra, és nem kell attól tartanunk, hogy elvesztenénk a végtelen vizeken.