Trendmagazin

XVI. Benedek visszavonul

Váratlan döntés

2013.02.14 | Molnár Gergely

Az egész világot meglepte a német születésű Joseph Ratzinger, aki XVI. Benedek néven lett pápa. Hírügynökségi értesülések szerint, még a közeli munkatársait is meglepte a Szentatya lemondása, amely a bejelentés napján a vezető hírek között szerepelt világszerte. Nem véletlenül, évszázadok óta nem volt példa erre.


XVI. Benedeknek több szempontból sem volt könnyű dolga 2005-ben, amikor a konklávé megválasztotta Karol Wojtyła - azaz II. János Pál - után, hiszen elődje rendkívül népszerű volt és nemcsak a katolikusok körében, az 1978-ban megválasztott pápa szimpatikus kisugárzásával, mosolyával és karizmatikus személyiségével korának emblematikus figurájaként került be a világtörténelembe.

A katolikus egyház híveinek száma – más vallásokhoz hasonlóan - csökkenő tendenciát mutat, és a 21. század kihívásainak is nehezebben tudnak megfelelni a különböző egyházak. Épp ezzel indokolta lemondását Benedek pápa, latinul elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy sem szellemileg, sem fizikailag nincs már olyan jó állapotban, hogy ellássa Szent Péter földi helytartójának feladatait.

Utódját valószínűleg márciusban megválasztják, az esélyesek között Erdő Péter esztergom-budapesti érsek neve is felmerült, míg más források szerint afrikai vagy ázsiai pápát választanak a bíborosok. De minden ilyen információ csak találgatás addig, amíg fel nem száll a sikeres pápaválasztást jelző füst.