Trendmagazin

A világ legbefolyásosabb emberei

A TIME idén is elkészítette a százas listát

2011.06.03 | Kirschner Dávid

A világ talán legismertebb amerikai hetilapja, a TIME Magazine minden évben készít egy listát az adott év száz legbefolyásosabb emberéről a közéletben, gazdaságban és politikában. Művészek és aktivisták, reformerek és kutatók, állami vezetők és iparmágnások. Cikkünk a lista néhány érdekes személyisége közül szemezget.

Barack Obama és felesége

A lista sok, hazánkban kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert személyt említ, azonban a világ vezető politikusai közül többen szerepelnek a listán. A világ első számú politikai vezetője az amerikai elnök, így Barack Obama kulcsszerepéhez nem is férhet kétség. Joe Biden, a 68 éves amerikai alelnök Obama megfelelő tanácsadója. Szerepének jelentőségét erősíti az is, hogy ritka jó a kettejük viszonya, és együttműködése a Fehér Ház történetében. Ha már a Fehér Háznál tartunk, fontos megemlítenünk a listáról a First Lady-t, aki elsősorban amerikai nők tömegeinek vált példaképévé férje 2008-as megválasztása óta. A „Let's Move” nevű kampánya a gyermekek elhízásának megelőzéséről, valamint az egészségük javításáról szól. A német kancellárnő, Angela Merkel megválasztása óta a világ legbefolyásosabb nőinek egyike.

Az ötvenhat éves Merkel (hivatalosan a „A Német Szövetségi Köztársaság 8. kancellárja”) 2005-ös megválasztása óta Németország versenyképesebb gazdasággal rendelkezik. Az 1991-ben béke Nobel-díjat nyert 65 éves Aung San Suu Kyi hosszú évek óta küzd a demokráciáért Burmában. Brazília első elnök asszonya, Dilma Rousseff is szerepel a listán, mint egy nagy, erős állam sikeres vezetője. A részben magyar származású francia vezető, Nicolas Sarkozy listára kerülése idén főként annak köszönhető, hogy Franciaország vállalta a líbiai helyzet megoldásának katonai vezetését. Az EPA (Környezet Védelmi Ügynökség) vezetője, a 49 éves Lisa Jackson immáron negyed évszázada tevékenykedik, többek közt kulcsszerepe van az USA energia ügyi kérdéseinek megoldásában. Hillary Clinton az USA 63 éves államtitkára 2008-ban még Obama legkeményebb ellenfele volt a választásokon, ma már egyik leghatékonyabb támogatója a közigazgatásban és külpolitikában. Több terrorista is rajta van a listán, például Hassan Nasrallah, Muktada asz-Szadr az iraki Mahdi Hadseregének vezetője, akiknek fő célja egy totálisan síita állam létrehozása. Tevékenysége befolyásának mértékét mutatja, hogy napjainkban ő, és az általa vezetett szervezet az iraki demokrácia megteremtésének fő akadályozója.

Larry Page a Google miatt került rá a listára

A „kereső mogul” Larry Page, akinek a Google egyik alapító-tulajdonosaként kétségtelenül kulcsszerepe van modern korunk alakításában. A 38 éves férfi vagyonát jelenleg 18 milliárd dollárra becsülik. A világháló másik nagy reformere, aki lényegében a közösségi élet új dimenzióját nyitotta meg a Facebookkal, a 26 éves Mark Zuckerberg. Bár Geoffrey Kanada szerepe csak az USA-ra korlátozódik, az oktatásban vállalt szerepe egyedülálló: a Harlem's Children Zone nevű programja keretében 8000 hátrányos helyzetű gyereket támogat a tanulásban, és karrierépítésben.

John Lasseter a Pixar vezetőjeként milliókat befolyásol

A közélet, és szórakoztató ipar világa minden túlzás nélkül, bizonyos értelemben nagyobb befolyással van az emberekre, mint a politika. A Pixar 54 éves vezetője, John Lasseter milliókat – nem csak gyerekeket – befolyásol, szórakoztat, és ad felejthetetlen élményt a Pixar páratlan animációs alkotásaival. Az elmúlt hónapokban a bulvármédia és szinte minden orgánum William herceg, és a most már hercegnő Kate Middleton bámulatos menyegzőjéről cikkeztek. A királyi sarj és a „hétköznapi lány” románca mintha egy meséből lépett volna ki. A színész Matt Damon a víz-ellátási rendszerek szakértőjével, Gary White-tal karöltve hozta létre a „Water.org”-ot, hogy felhívják a figyelmet: minden 15 percben egy 5 éven aluli gyermek hal meg a tiszta víz hiánya miatt. George RR Martin az a férfi, aki a fantasy regények új válfaját, a lélektani mesemondást teremtette meg a Trónok harca című gigantikus regénysorozatával, melyből most készített az HBO nagyszabású tévésorozatot.

Tom Ford sem maradt le a listáról

A nagy szakmai múlttal rendelkező divattervező, Tom Ford már karrierjének korai éveiben is a divat egyik fő befolyásolója volt, de mióta megalapította saját márkáját, a férfiak és nők divatjának egy új fejezete nyílt meg. Focistaként Lionel Messi ifjaknak és időseknek egyaránt jelent valamit, Thierry Henry a „pálya istenének” titulálta a csupán 23 éves futballsztárt. A 17 éves Justin Bieber egyedülálló módon vált tinik bálványává, és az idősebbek által utált „kis bugrissá”, és még nem tudni, mit tesz vele a korai világhírnév. Egy biztos, hogy fiatalok tömegére van hatással, a Google pedig 421 millió találatot ad ki a nevére.