Trendmagazin

Christophe Claret DualTow

Az órakészítésben nincs lehetetlen

2011.03.07 | Kirschner Dávid

A modern, és összetett minőségi órakészítés egyik kiemelkedő mestere Christophe Claret, aki igyekszik még ki nem próbált módokon megoldani az időmérést, és az időkijelzést. A 2009-ben megjelent limitált DualTow nevű mesterműve alapján azt mondhatjuk, úgy tűnik megy is neki.


Korábban már írtunk a legutóbb megjelent Claret karóráról, a DualTow pedig hasonlóan egyedi megoldással operál. A manufaktúra huszadik évfordulójára megalkotott időmérő, amíg nem jelent meg róla hivatalos fotó csak megmosolyogtatott sokakat, aztán a Baselben történt bejelentésekor az állak estek le. Mint a Claret-tól már megszokhattuk a lenyűgöző műszaki megoldásokat, a hatvanhárom darabos limitáció minden egyes darabja testre szabható. A robusztus óratok 42,75 milliméter széles és 48,2 milliméter hosszú, a szíjtartó füleket nem számítva, ráadásul 16 milliméter vastag, de a nagy mérete ellenére mégis a csuklóra simul, köszönhetően a domború óratoknak, és a mozgó rugós tartó füleknek. A tok anyagának majdnem a fele zafírkristály, ugyanis nem csak a számlapot, hanem a hátlapot, és az oldalait is ez az anyag borítja. Ennek az az oka, hogy a bent működő szerkezet egyszerűen bámulatos.


Az óra téglalap alakú számlapja szkeletizált, körben van egy vékony tárcsa, amin a hatvanas másodpercbeosztás szerepel, minden ötödik számnál egy-egy vágott fazonú drágakővel. Ezek színe megegyezik az óra több alkatrészének színével, így kissé sportossá is teszik az órát a masszív, minőségi kaucsukszíjjal, de a vásárló kap hozzá egy megfelelő színű krokodilbőr szíjat is, mindkettő méretre készítve. A kövek így az óra szín-, és hangulatvilágának megfelelő színben pompáznak. A 300 méterig vízálló, nagyrészt szálcsiszolt tok egyébként készülhet fehér-, és vörös aranyból, vagy PVD bevonatú titánból is, a kettős áthajtózár anyaga a tok anyagával egyezik meg. A zár egy olyan egyedi megoldással készült, aminek köszönhetően lehetővé teszi, hogy a pontos illeszkedés ellenére, akár 10 millimétert tágulhasson a csuklón. A verziók lehetőségét, az anyagok kiválasztását a DualTow saját weboldalán [LINK: www.dualtow.ch ] meg lehet tekinteni.


Az óra lényege a páratlan megoldásokkal operáló, bonyolult szerkezet, ami 50 órányi járástartalékkal bír. A szabadalmaztatott megvalósítás a kiváló technológiai kidolgozás, és kifinomult esztétikai érzék párosítása: egy kézi felhúzású, egyetlen nyomógombos tourbillion szerkezet, ami összesen 582 alkatrészből áll, ehhez jön még az összesen 73 darab drágakő. Maga a tourbillion az óra alsó felén helyezkedik el, erre van ráhelyezve a körbe forgó másodperc mutató, míg a bolygókerék által mozgatott 12 órás kronográf egység a tok felső részén. A 12 órás, és a 60 perces segédszámlapok mintha a levegőben lebegnének, köszönhetően a tokon belül elhelyezett zafírüvegnek. Itt található még az a pici kalapács, ami megüti a gongot minden egyes alkalommal, amikor lenyomjuk a stoppert. A gong egy vékony acélrúd, ami körbefut a tokban, körülölelve a szerkezetet, így valósul meg a nagyszerű akusztikai hatása, aminek a működését a nyitott hátlapon keresztül meg is figyelhetünk. Az időkijelzést viszont a kétoldalt elhelyezkedő „dualtow” egység végzi el. Az óra neve ebből a két, folyamatosan mozgó (nem pedig ugró) szalagról kapta a nevét. Mivel a minimum 300 ezer dolláros órát viselő személynek nem biztos, hogy szüksége van percre pontosan tudni az időt, így a dualtow egység sem így jelzi ki azt, hanem csupán öt perces pontossággal. A tok két szélén egy-egy választható színű gumiszalag fut, amit a tok oldalán keresztül megfigyelhető, párhuzamosan forgó kerekek hajtanak meg. A bal oldali szalagon az órákat, a jobboldalin a perceket olvashatjuk le egy apró választható színű négyzetben.


A DualTow limitációnak tavaly jelent meg egy másik limitált verziója, a NightEagle, ami megegyező módon működik, csupán optikai változásokon esett át. A teljesen fekete, PDV bevonatú tok, és számlap mellett a forgó gumitárcsán mintha digitálisan jelennének meg a számok. Ezekről a pontos időt ebben az órában úgy olvashatjuk le, hogy a tokban egy teljes, formázott zafírüveg van beépítve – a mindössze két helyen kivágott üveg nyílásai alatt átfutó számok adják meg az időt. A DualTow fehér-, és vörös arany verziója 490 ezer svájci frankba, a NightEagle verzió 450 ezer frankba kerül.

Az óra páratlan megvalósítása működés közben is megcsodálható: