Trendmagazin

Kína betört a mozipiacra

A Wanda Group szerint ez 'stratégiai befektetés'

2012.05.29 | Váradi Zoltán

Még az év elején robbant be a hír, hogy a Lionsgate a Summit megvásárlására készül, most pedig egy ennél is lényegesen nagyobb üzleti lépésről számolt be a The Hollywood Reporter: a kínai Wanda Group felvásárolta az AMC mozihálózatot. A pekingi székhelyű vállalat így a világ legnagyobb moziláncának tulajdonosa lett.


A Wanda Group 2,6 milliárd dollárt fizetett az ötezer vásznat üzemeltető amerikai AMC-ért, és még további félmilliárdot be szeretne fektetni, ezért megtartja az AMC mind a 18 500 dolgozóját. A hálózat elnöke, Wang Jianlin pekingi ingatlanfejlesztő milliárdos kijelentette, hogy az AMC-hálózatot az Egyesült Államokban és külföldön is fejleszteni akarja.

Az AMC azért is volt kiemelkedő fontosságú a kínaiaknak, hiszen ezen vállalat az Egyesült Államokban és Kanadában összesen 346 mozit üzemeltet, ezeket tavaly mintegy 200 millióan keresték fel. A cég az 50 legnagyobb bevételt hozó amerikai filmszínházból 23-at tudhat portfóliójában.

Wang Jianlin vállalatáé az AMC - Kína betört a filmiparba

A Wanda 2005 óta egy sor befektetéssel szállt be a szórakoztatóiparba. A csoport közleménye szerint eddig mintegy 1,6 milliárd dollárt költöttek a szórakoztatóiparra és kulturális tevékenységekre. A pekingi nagyvállalat szerint a filmipar meghódítása “stratégiai befektetés”, majd hozzátették, hogy 2020-ra a világ összes mozijának egyötödét magukénak szeretnék tudni.

Egyes washingtoni elemzők szerint az AMC kínai kézbe kerülése újabb pofont jelenthet Obama kampányának, hiszen ilyen hírek után egyre nehezebb lesz kivédenie Mitt Romney kritikáit, aki szerint az Egyesült Államok elnöke nem képes beindítani az ország gazdaságát, így egyre több vezető ágazatból kiszorulnak az amerikai cégek.