Trendmagazin

Összeállt Romney és Adelson

Királycsinálók

2015.06.20 | Munkatársunktól

Ha Mitt Romney neheztel is Sheldon Adelson­ra, amiért finanszírozta több riválisát a 2012-­es republikánus kampányban, akkor sem mutatja ki. Az egykori kormányzó és Las Vegas legbefolyásosabb, 28 milliárd dollár vagyonnal rendelkező mágnása összeállt annak érdekében, hogy megmutassák, a 2016­-os republikánus elnökválasztási verseny nem hozza majd csődök sorozatát.

Sheldon Adelson még nem tudja, kinek ad pénzt

A Politico szerint Romney és Adelson egyesítették erőiket, hogy meggyőzzék az adományozókat, sorakozzanak fel a párt konzervatív versenyzői mögött. Így megakadályozhatják a bizonytalanságokból kialakuló botránysorozatot, ami szörnyű pusztítást végzett 2012­-ben. A Politico elmondása szerint ez akár egy korai záradékolást is jelenthet a volt massachusettsi kormányzó számára. „Fennáll annak is a lehetősége, hogy jön valaki, aki erős, akivel egyetértek számos ügyben, majd jön egy másik személy, akit már nem találok olyan vonzónak politikai vagy más egyéb szempontból sem”­ - mondta Romney az újságíróknak, majd folytatta: „És ebben a fázisban talán beugrok én is, és azon dolgozok, hogy segítsek annak, akivel inkább összhangban vagyunk, és ugyanazokban a dolgokban hiszünk.”

Romney a háttérben szervezkedik

A jelölteknek a kampány ezen korai fázisában egy dologra van leginkább szükségük: pénzre. Ezért valóságos versenyfutás zajlik Romney és a milliárdos Adelson kegyeiért. A hat legesélyesebb republikánus jelölt nem véletlenül zarándokolt el az Utah államban lévő Park City-be (ebben a városban van egyébként Romney főhadiszállása is) egy csúcstalálkozóra, ahol Romney kőgazdag politikai adományozóit vették célba. Marco Rubio szenátor, Lindsey Graham szenátor, Chris Christie, New Jersey kormányzója, Scott Walker, Wisconsin kormányzója, John Kasich, Ohio kormányzója, és Carly Fiorina, a HP korábbi vezérigazgatója, mind összegyűltek, hogy minél több pénzt gyűjtsenek az augusztusban hivatalosan induló kampányhoz.

Ide zarándokoltak a republikánus jelöltek: Stein Eriksen Lodge Deer Valley - Park City, Utah

Romney stábja elmondta a Politico­-nak, hogy a háttérből mindenképp részt kíván venni a 2016-­os választáson, abban a reményben, hogy megakadályozhatják a párton belüli káoszt, ami szerinte tönkretette a 2012-­es választásokat. Annak idején Romneynak sokáig komoly esélye volt legyőzni Obamát, ám a republikánusok belső megosztottsága miatt az adományok szétszóródtak olyan tiszavirág-életű jelöltekre, mint Michele Bachmann, Herman Cain, vagy Rick Santorum.