A legnagyobb olasz divatmárkák
A divat és a stílus nemzete – az olaszok
18 hozzászólás
Kirschner Dávid    2011.05.23

Manapság a divat világában gyakorlatilag minden, ami olasz egyenlő a divat Ă©lvonalával. Az olasz öltönyök szabása világhĂ­rű, a cipők vonalvezetĂ©se páratlan, az autĂłik Ă©s lakberendezĂ©si tárgyaik mindegyike egy-egy kiemelkedő dizájn-bravĂşr. A „nagy Csizma” itthon talán kevĂ©sbĂ© ismert, kiemelkedőbb divat márkái közĂĽl mutatunk be nĂ©hányat.

Bár politikai tekintetben sosem voltak a világ vezető hatalma, de ha divatrĂłl esik szĂł, Olaszország egyĂ©rtelműen nagyhatalom – a trendet ők diktálják. Párizs mellett MilánĂł korunk divatfővárosa, az itt rendszeresen megrendezett divathĂ©ten megjelenő ruhaköltemĂ©nyek akár Ă©vekre is meghatározhatják a divat alakulásának irányát. A világ luxus márkái közĂĽl a legtöbb szintĂ©n olasz.

Kiton üzlet Rómában
Kiton üzlet Rómában

A világ legdrágább öltönyeit az olasz Ciro Paone által 1968-ban alapĂ­tott Kiton kĂ©szĂ­ti. A háromszáz harminc szabĂłt foglalkoztatĂł cĂ©g a magas ár ellenĂ©re Ă©vi hĂşszezer darab ruhát kĂ©szĂ­t. Egyetlen öltönyĂĽk átlagosan huszonöt munkaĂłrát vesz igĂ©nybe, Ă©s megközelĂ­tőleg negyvenöt szabĂł kezĂ©n megy át. A klasszikus vonal átlagára 7000 dollár, a CIPA 60 nevű vonaluk a „legolcsĂłbb” 5500 dolláros árával. A mĂ©retre kĂ©szĂĽlt darabok ára meghaladhatja a 20 ezer dollárt, a K-50 nevű legmagasabb minősĂ©gű öltönyeik nĂ©melyike pedig az 50 ezer dolláros határt is elĂ©rheti. Az olasz öltöny egyĂ©bkĂ©nt jellemzően az eleganciát tekinti fő cĂ©ljának, finom, Ă©s divatos, ami kĂĽlönösen a felhasznált anyagokban Ă©rződik.


Az egyik talán leghĂ­resebb olasz márka a Giorgio Armani, melyet az alapĂ­tĂł mindössze nĂ©hány Ă©vtized alatt Ă©pĂ­tett fel egy komplex birodalommá, mely szállodákat Ă©s Ă©ttermeket, saját Ă©dessĂ©g ĂĽzletet (Armani Dolci), valamint luxus lakberendezĂ©si tárgyakat (Armani Casa) kĂ­nál, sőt önállĂł virágĂĽzlete is van (Armani Fiori). De leginkább öltöztet, a divat közĂ©pső szegmensĂ©től egĂ©szen a legfelső szintjĂ©ig. Sokak szerint Ă©ppen ez Armani Ăşr brandjĂ©nek sikere, hogy mindenkinek tud ajánlani valamit – nem csak stĂ­lus, hanem pĂ©nztárca tekintetĂ©ben is. SzerteágazĂł divatbirodalmának legdrágább vonala a Giorgio Armani, valamint a kĂ©zzel kĂ©szĂĽlt Armani PrivĂ©.

Itthon kevĂ©sbĂ© ismert Antonio Fusco neve, aki kifejezetten nőknek kĂ©szĂ­t egyedi, magas minősĂ©gű Ă©s drága ruhákat, aki leginkább a fĂ©rfi divatbĂłl merĂ­t inspiráciĂłt. Hazánkban is jelen van, bár nem saját ĂĽzlettel a kifejezetten fehĂ©rneműket, alsĂł ruházatot gyártĂł La Perla, mely ezen a piacon a legmagasabb minősĂ©get kĂ­nálja, aminek ára is van – a legolcsĂłbb darabjuk 60 ezer forint körĂĽli összegĂ©rt szerezhető be.

Az 1953-ban alapĂ­tott Missoni a szivárvány minden szĂ­nĂ©ben kĂ©szĂ­t magas minősĂ©gű, Ă©s borsos árĂş kötöttárut. StĂ­lusuk összetĂ©veszthetetlen, ugyanis mesterien Ă©s játĂ©kosan alkalmazzák a mintákat, mint pĂ©ldául a csĂ­kokat, geometriai Ă©s absztrakt virágos mintákat, vagy a kaleidoszkĂłp szerű szövĂ©st.


A hazánkban kevĂ©sbĂ© ismert A.Testoni kifejezetten bőrből kĂ©szĂĽlt termĂ©kekkel, luxus cipőkkel Ă©s kiegĂ©szĂ­tőkkel foglalkozik. KĂ­nálatában találunk krokodil, piton, vagy teve bőrĂ©ből kĂ©szĂĽlt cipőket, táskákat Ă©s öveket hölgyek Ă©s fĂ©rfiak számára egyaránt – rengeteg szĂ­nben. Nem az A.Testoni az egyetlen hasonlĂł olasz luxus brand. A Bruno Magli, vagy a Bottega Veneta szintĂ©n a felső kategĂłriában állĂ­tanak elő mindenfĂ©lĂ©t, ami bőr, termĂ©szetesen kiemelkedő minősĂ©gben. MĂ©g ezeket a nagy márkákat is megelőzi az 1963-ban indult Pollini, mely a mindenkori divat irányának megfelelő női Ă©s fĂ©rfi cipőket a bevett, klasszikus stĂ­lusban alkotja meg.

A Salvatore Ferragamo
kiegészítők mellett ruhákat is készít
A Salvatore Ferragamo kiegészítők mellett ruhákat is készít

A Salvatore Ferragamo szintĂ©n cipőket, táskákat, Ăłrákat Ă©s kiegĂ©szĂ­tőket kĂ­nál a luxus szegmensen belĂĽl. Az Ă©kszereket, Ăłrákat, kiegĂ©szĂ­tőket gyártĂł olasz Bvlgari hazánkban is megtalálhatĂł, de azt kevesen tudják, hogy a cĂ©gnek a testápolĂł szerei mellett mĂ©g saját hoteljei is vannak MilánĂłban, Balin, TokiĂłban, Ă©s jövőre már Londonban is. A nagy nevű Bvlgari mellett Ă©rdemes megemlĂ­tenĂĽnk a fĂ©l Ă©vszázada alapĂ­tott Pomellato-t ami a világ legdrágább köveiből kĂ©szĂ­t magas minősĂ©gű luxus Ă©kszereket.


A sort folytathatnánk, hiszen mĂ©g szĂłt sem ejtettĂĽnk a hĂ­res Versace-ről, az idĂ©n pont századik Ă©ves Trussardi-rĂłl, vagy az itthon szerencsĂ©re egyre jobban ismert Ermenegildo Zegna-rĂłl, vagy a Dolce & Gabbana-rĂłl, ami a D&G-vel törtĂ©nő fĂşziĂłja után már Magyarországon is kaphatĂł lesz. Azt viszont a rövid áttekintĂ©sĂĽnk is bizonyĂ­tja, hogy a „nagy Csizma” szĂĽlöttei a vĂ©rĂĽkben hordozzák a stĂ­lust.

Kapcsolódó cikkek
Változott-e, és ha igen, miben a magyar öltözködési kultúra az elmúlt évtizedekben? Mit jelent ma Magyarországon a divat, és jellemző-e egyátalán honfitársainkra a divat orientáltság? A huszonegy éve bekövetkezett rendszerváltás a politikai szabadság mellett sok egyéb tekintetben is újat hozott...
2,286,600 Huf / 7,400 Eur
7,632,300 Huf / 24,700 Eur
Rajongsz Kristenért? Szeretnél üzenni neki? Rajtunk keresztül írhatsz kedvencednek!
Oldalunkon hamarosan egy nagyobb összefoglalĂł Ă­rás jelenik meg az idĂ©n április 9-Ă©n 21. Ă©letĂ©vĂ©t betöltő Kristen StewartrĂłl. Ennek kapcsán a Trendmagazin a hazai rajongĂłi közössĂ©gekkel egyĂĽttműködve szĂĽletĂ©snapi ajándĂ©kcsomagot kĂĽld Kristennek!
Az utĂłbbi időben számtalan kĂ©rdĂ©s merĂĽlt fel a Trendmagazinnal kapcsolatban, amikre most megĂ©rkeztek a válaszok!
avatar
katca
-
2011.08.18. 16:56
17
Zotya: olaszok nélkül hol lenne a divat..
avatar
Zoldalma
-
2011.08.18. 13:18
16
Zotya: A sort órákig lehetne folytatni! :-)
avatar
zotya
-
2011.08.18. 05:06
15
Es akkor folytassuk tovabb: Gucci, Valentino, Fendi, Napapijri, Gas, Replay, Diesel, Energie, Sixty, Miss Sixty stb. Ezek mind olasz markak!
avatar
italianfashion
-
2011.07.31. 19:36
14
Az olaszok a legjobbak a divatban. Már 3. alkalommal jártam kint és ott látszik az embereken hogy szeretik a divatot és nem is sajnálják rá a pénzt! Kint sokkal több márka van mint amiről itt hallunk mindig: Armani, dolce&Gabbana. Csak azok nem világhírűek még, de nagyon jó ruhákat készítenek (jó drágán).
avatar
andy
-
2011.05.28. 20:25
13
Az olasz stílus senkivel nem hasonlítható:)
avatar
Adrihanna
-
2011.05.24. 15:21
12
Molly : ebből tudsz mindent ;P hehe..
én nagyon szeretem ha valaki ezt a stílust képviseli..
avatar
Natalie
-
2011.05.24. 13:28
11
Nagyon jó cikk..! Az olaszokat tartom a legjobbnak én is.
avatar
Molly
-
2011.05.24. 13:03
10
Az olaszok azok olaszok... :) Szeressük a kifinomult ízlésüket. :)
avatar
Csili
-
2011.05.24. 04:57
9
divatban ők az ászok ;)
avatar
SzalaiGabor
-
2011.05.23. 22:46
8
Engem meglep hogy mennyire sok olasz férfidivat márka van..
avatar
anntwilight
-
2011.05.23. 19:01
7
ezek közül az emporio armanit ismerem legjobban, az nagyon jó :) meg úgy általában is jó az olasz divat...
avatar
Huszti
-
2011.05.23. 17:31
6
Kiton üzlet nagyon szép!
avatar
Tompi
-
2011.05.23. 17:00
5
Dolcéra kíváncsi leszek, de attól félek nem lesz elég hozzá a kis pénztárcám :D
avatar
andy
-
2011.05.23. 15:37
4
A legjobb márkák mind olaszok :)))
avatar
Xnorbi
-
2011.05.23. 14:21
3
Ezeknek a márkáknak a min. felét nem is ismertem eddig :O
avatar
Zelda
-
2011.05.23. 12:49
2
Divatban az olaszok a legjobbak!
avatar
Adrihanna
-
2011.05.23. 12:43
1
utolsó mondatra reakcióm csak ennyi volna: na az biztos =)
Barna Fendi sál
Az itt látható Fendi sálat viselhetjük szinte bármivel. Világosabb ruhákhoz is kiváló, de egy sötétebb, elegánsabb összeállítást is képes feldobni.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
1986-ot egy negatĂ­v szimbĂłlummá vált katasztrĂłfa, a Csernobil-i atomreaktor robbanása árnyĂ©kolta be, az Ă©v egyik legnagyobb slágere a 'Rock me Amadeus' volt, Tom Cruise főszereplĂ©sĂ©vel pedig a Top Gun hĂłdĂ­totta a mozikat.