Indul a Salon International de la Haute Horlogerie kiállítás
Jönnek 2016 legdurvább karórái
Munkatársunktól    2016.01.17

Elstartolt a 2016-os SIHH konferencia, ahol idén is a legkomolyabb óragyártók rukkolnak elő új modelljeikkel. Folyamatosan frissülő cikkünkben beszámolunk a legérdekesebb bejelentésekről. A korábbi évek összefoglalói itt érhetők el: SIHH 2014 | SIHH 2015.

High-tech toll Richard Millétől
03
FEB

Richard Mille az órák világából kitekintve hívja kalandra a luxust igénylő üzletembereket, művészeket és gyűjtőket, legyen szó aláírások firkantásáról, vagy oldalak teleírásáról. A titánium és karbon testbe bújtatott kapcsolószerkezet megtervezése és megépítése közel négy évbe telt. A szkeletált mechanizmus gombját szinte épp csak megérintve a fehérarany tollhegy méltóságteljesen úszik ki a szabadba: a látvány tökéletesen beleillik RM szokásos vad, high-tech filozófiájába.

Barna számlapos IWC-k érkeztek
02
FEB

Egy öröknaptáras és egy dupla stopperes modell is érkezett az IWC-től Saint Exupery tiszteletére. A nagyobbik, 46 mm-es Big Pilot járástartaléka 7 nap, ennek maradékát láthatjuk is a számlapon akárcsak az évszámot, hónapot, napot és a holdfázist. 750 darab készül belőle. A kisebbik modell 44 mm-es és 44 órát bír, érdekessége pedig a két másodpercmutató: a stopper részidejét aktiválva az egyik mutató megáll, míg a másik fut tovább, így téve lehetővé egyszerre két idő mérését. Ebből 1000 darab készül. Mindkét óra tokja rozsdamentes acél, hozzá a már megszokott dohánybarna színű számlappal és borjúbőr szíjjal.

30 darab készül a Tourbillon szerkezetes Richard Milléből
01
FEB

Technológia, minőség és luxus – ezek a közös jellemzők Richard Mille óráiban és az Airbus privát gépekre szakosodott ágában, így hát semmi meglepő nincs a két cég együttműködésében. A repülésben már megszokott titán és alumínium használatával valamint szinte minden elem szkeletálásával jelentősen csökkent az óra tömege, a szerkezet mozgó részei közötti súrlódást pedig különleges bevonatokkal javították. A repülőgépek ablakainak formáját imitáló számlapon látható a 70 órás járástartalék visszajelzése, és az Airbus logóval díszített korona állása is (H a mutatók állítása, N a semleges, W a felhúzás pozíciója). Az órából csak 30 darab készül.

Fehéraranyban is elérhető a Duometre Lunaire
29
JAN

Első pillantásra sugárzik a hagyományos elegancia és modern frissesség mesteri egyvelege a JLC Duometre vonal legfrissebb, fehérarany tokozású modelljén. A manuális szerkezetben külön energiatárolót kaptak az óra és az egyéb funkciók a lehető legpontosabb járás érdekében, felhúzni külön lehet őket a korona ellentétes irányba tekerésével. A két mechanizmus a számlap alsó felén kukucskál ki, közöttük a folyamatosan ugráló hatod másodperces mutatóval. A felső rész bal oldalát a dátum és holdfázis funkciók, jobb oldalát pedig az óra foglalja el, most számozás nélkül.

Komplett naptáras óra a Baume & Merciertől
25
JAN

ETA szerkezetre épülő holdfázis-kijelzéses modellt mutatott be a Baume & Mercier. A Clifton Complete Calendar Chrono tudása igen impresszív: a holdfázison kívül a napot, hónapot, dátumot is mutatja az egyébként kronográf funkcióval is rendelkező óra. Az acél mellett elérhető lesz extrább verzióban is, 18 karátos vörösarany rámával.

Az Oris első bronzból készült órája
20
JAN

Carl Brashear 1948-ban, 17 évesen csatlakozott az Amerikai Haditengerészethez, ahol bőrszíne miatt sok nehézséggel kellett megküzdenie, de sikeresen elvégezte a búvárkiképzést. Leginkább elsüllyedt hajókon vagy vízbe zuhant repülőkön maradt lőszerek, bombák és holttestek felhozatalában segédkezett. 1966-ban egy bomba szállítása során egy elszabadult kötél levágta a bal lábát, de folytatni akarta munkáját: többévnyi rehabilitáció után ő lett az első amputált merülő a haditengerészetnél. Brashear 2006-ban halt meg, 30 évnyi szolgálatát a Férfibecsület című filmben dolgozták fel.

Az Oris első bronzból készült órája szintén Brashear előtt tiszteleg: a természetesen öregedő fémet az 50-es években használták búvársisakokban. A fényes, vörös tok idővel bemattul, a széndioxid és pára miatt patina alakul ki rajta, igazán különleges megjelenést adva a 42 mm-es órának. A sötétkék számlapon SuperLuminova bevonatos rózsaarany mutatók járnak körbe. Benne egy 38 órás járástartalékú automata szerkezet ketyeg akár 100 méter mélységig, hátán pedig Brashear mottóját olvashatjuk: „Földre kerülni nem bűn, ott maradni a bűn.” 2000 darab készül belőle.

Listaára 2 600 CHF (kb. 750 ezer forint) lesz.

Kronográf Diver az AP-től
18
JAN

Az Audemars Piguet új modellel örvendeztette meg a Royal Oak Offshore rajongókat: kronográf verzióban is elérhetővé válik a Diver! A 42 mm-es acéltok az újgenerációs ROO mintájára jött létre, a működését pedig az AP saját fejlesztésű 3124/3841 szerkezete biztosítja, ennek járástartaléka 50 óra. A borítékolhatóannagy népszerűségnek örvendő kék verzió mellett narancs, napsárga, illetve fűzöld színekben is megvásárolható lesz.

Ötvenöt milliméteres (!!!) IWC Big Pilot's Heritage Watch
18
JAN

75 év után nem is egy, hanem két új, még nagyobb modellel váltja le eddigi legnagyobb karóráját az IWC: a 46 mm-es Big Pilot’s Watch utódai 48 és 55 mm-esek. A pilótaórák elsődleges szempontjai mindig is a könnyű és egyértelmű leolvashatóság voltak, de a nagy méretnek köszönhetően a szerkezet is nagyobb és pontosabb lehetett, ami a navigációban jelentett előnyt. Bár ez ma már kevésbé fontos, a pilótafülke műszereihez hasonlító megjelenés a mai napig megmaradt: kontrasztos számlap, arab számok, SuperLuminova bevonat a mutatókon. Újra látható a számlapon a 9-es szám, és a háromszög is lejjebb került 12 óránál.

Az 55 mm-es változatból 100 darab készül, 60 méterig vízálló, járástartaléka két nap. A 48 mm-es szintén 60 méterig vízálló, de nyolc napot bír és 1000 darab készül belőle. Mindkét szerkezet védett a mágneses terek ellen, a szegecselt bőrszíj két vége pedig össze van varrva, így felvételkor az óra nem tud leesni a kézről.

19 ezer eurós Montblanc modell
18
JAN

Funkciók garmadáját soroltatja fel a Montblanc új modellje: 12 óránál a másodperc-mutatót és a dátum numerikus jelzését láthatjuk, 3 óránál a holdfázist, 6 óránál a napot szövegesen és a stoppert 12 órás osztásban, 9 óránál pedig a hónapot szövegesen és a stoppert 30 perces osztásban. A 42 mm-es tok 18 karátos rózsaaranyból készül, és 30 méterig vízálló; házi szerkezete 42 órás járástartalékú. Listaára 19 000 euró.

Fekete Breitling Chronomat érkezett
17
JAN

Feketére festett acéltokkal jön a Breitling egyik legsikeresebb modellje, a Chronomat 44. A Blacksteel nevet viselő óra lényegében mindenben megegyezik a korábbi verziókkal: a saját fejlesztésű 01-es kalibert használja, járástartaléka 70 óra, vízállósága pedig 200 méter.

Nincs túlzsúfolva a H. Moser új órájának számlapja
17
JAN

Vörösarany és fehérarany verzióban készült el a H. Moser & Cie legletisztultabb órája, az Endeavour Center Seconds Concept Funky Blue. Olyannyira letisztult, hogy a különféle zavaró tényezők, mint a márkalogó, a dátumablak, vagy éppen a számozott indexek, mind-mind hiányoznak a napsütötte égkék számlapról. A 41 mm-es órát a gyártó saját szerkezete működteti, járástartaléka impresszív: 7 teljes nap.

Anyagában kockás D&G zakó
Az itt látható fekete modell talán az idei D&G kollekciók eddigi legjobb ár/érték aránnyal rendelkező zakója.

Idén sem lesz hiány új karórákból, erről a bázeli órakiállítás gondoskodik. Folyamatosan frissülő cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
Idén érkezett el 40. évfordulójához a Patek Philippe legnépszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletére két különleges verziót jelentettek be.
René Weber elemzéséből kiderül, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusórák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállítás is számtalan újdonságot tartogat a luxusórák rajongóinak. Folyamatosan frissülő cikkünkben a legérdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velünk!
1987-ben Jasszer Arafat vezetésével megindult az első palesztin intifáda, a Föld elérte az ötmilliárdos népességet, a mozikat pedig meghódította Gordon Gekko.