Indul a Salon International de la Haute Horlogerie kiállítás
Jönnek 2016 legdurvább karórái
Munkatársunktól    2016.01.17

Elstartolt a 2016-os SIHH konferencia, ahol idĂ©n is a legkomolyabb ĂłragyártĂłk rukkolnak elő Ăşj modelljeikkel. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben beszámolunk a legĂ©rdekesebb bejelentĂ©sekről. A korábbi Ă©vek összefoglalĂłi itt Ă©rhetők el: SIHH 2014 | SIHH 2015.

High-tech toll Richard Millétől
03
FEB

Richard Mille az órák világából kitekintve hívja kalandra a luxust igénylő üzletembereket, művészeket és gyűjtőket, legyen szó aláírások firkantásáról, vagy oldalak teleírásáról. A titánium és karbon testbe bújtatott kapcsolószerkezet megtervezése és megépítése közel négy évbe telt. A szkeletált mechanizmus gombját szinte épp csak megérintve a fehérarany tollhegy méltóságteljesen úszik ki a szabadba: a látvány tökéletesen beleillik RM szokásos vad, high-tech filozófiájába.

Barna számlapos IWC-k érkeztek
02
FEB

Egy öröknaptáras Ă©s egy dupla stopperes modell is Ă©rkezett az IWC-től Saint Exupery tiszteletĂ©re. A nagyobbik, 46 mm-es Big Pilot járástartalĂ©ka 7 nap, ennek maradĂ©kát láthatjuk is a számlapon akárcsak az Ă©vszámot, hĂłnapot, napot Ă©s a holdfázist. 750 darab kĂ©szĂĽl belőle. A kisebbik modell 44 mm-es Ă©s 44 Ăłrát bĂ­r, Ă©rdekessĂ©ge pedig a kĂ©t másodpercmutatĂł: a stopper rĂ©szidejĂ©t aktiválva az egyik mutatĂł megáll, mĂ­g a másik fut tovább, Ă­gy tĂ©ve lehetővĂ© egyszerre kĂ©t idő mĂ©rĂ©sĂ©t. Ebből 1000 darab kĂ©szĂĽl. MindkĂ©t Ăłra tokja rozsdamentes acĂ©l, hozzá a már megszokott dohánybarna szĂ­nű számlappal Ă©s borjĂşbőr szĂ­jjal.

30 darab készül a Tourbillon szerkezetes Richard Milléből
01
FEB

Technológia, minőség és luxus – ezek a közös jellemzők Richard Mille óráiban és az Airbus privát gépekre szakosodott ágában, így hát semmi meglepő nincs a két cég együttműködésében. A repülésben már megszokott titán és alumínium használatával valamint szinte minden elem szkeletálásával jelentősen csökkent az óra tömege, a szerkezet mozgó részei közötti súrlódást pedig különleges bevonatokkal javították. A repülőgépek ablakainak formáját imitáló számlapon látható a 70 órás járástartalék visszajelzése, és az Airbus logóval díszített korona állása is (H a mutatók állítása, N a semleges, W a felhúzás pozíciója). Az órából csak 30 darab készül.

Fehéraranyban is elérhető a Duometre Lunaire
29
JAN

Első pillantásra sugárzik a hagyományos elegancia Ă©s modern frissessĂ©g mesteri egyvelege a JLC Duometre vonal legfrissebb, fehĂ©rarany tokozásĂş modelljĂ©n. A manuális szerkezetben kĂĽlön energiatárolĂłt kaptak az Ăłra Ă©s az egyĂ©b funkciĂłk a lehető legpontosabb járás Ă©rdekĂ©ben, felhĂşzni kĂĽlön lehet őket a korona ellentĂ©tes irányba tekerĂ©sĂ©vel. A kĂ©t mechanizmus a számlap alsĂł felĂ©n kukucskál ki, közöttĂĽk a folyamatosan ugrálĂł hatod másodperces mutatĂłval. A felső rĂ©sz bal oldalát a dátum Ă©s holdfázis funkciĂłk, jobb oldalát pedig az Ăłra foglalja el, most számozás nĂ©lkĂĽl.

Komplett naptáras óra a Baume & Merciertől
25
JAN

ETA szerkezetre épülő holdfázis-kijelzéses modellt mutatott be a Baume & Mercier. A Clifton Complete Calendar Chrono tudása igen impresszív: a holdfázison kívül a napot, hónapot, dátumot is mutatja az egyébként kronográf funkcióval is rendelkező óra. Az acél mellett elérhető lesz extrább verzióban is, 18 karátos vörösarany rámával.

Az Oris első bronzból készült órája
20
JAN

Carl Brashear 1948-ban, 17 évesen csatlakozott az Amerikai Haditengerészethez, ahol bőrszíne miatt sok nehézséggel kellett megküzdenie, de sikeresen elvégezte a búvárkiképzést. Leginkább elsüllyedt hajókon vagy vízbe zuhant repülőkön maradt lőszerek, bombák és holttestek felhozatalában segédkezett. 1966-ban egy bomba szállítása során egy elszabadult kötél levágta a bal lábát, de folytatni akarta munkáját: többévnyi rehabilitáció után ő lett az első amputált merülő a haditengerészetnél. Brashear 2006-ban halt meg, 30 évnyi szolgálatát a Férfibecsület című filmben dolgozták fel.

Az Oris első bronzból készült órája szintén Brashear előtt tiszteleg: a természetesen öregedő fémet az 50-es években használták búvársisakokban. A fényes, vörös tok idővel bemattul, a széndioxid és pára miatt patina alakul ki rajta, igazán különleges megjelenést adva a 42 mm-es órának. A sötétkék számlapon SuperLuminova bevonatos rózsaarany mutatók járnak körbe. Benne egy 38 órás járástartalékú automata szerkezet ketyeg akár 100 méter mélységig, hátán pedig Brashear mottóját olvashatjuk: „Földre kerülni nem bűn, ott maradni a bűn.” 2000 darab készül belőle.

Listaára 2 600 CHF (kb. 750 ezer forint) lesz.

Kronográf Diver az AP-től
18
JAN

Az Audemars Piguet Ăşj modellel örvendeztette meg a Royal Oak Offshore rajongĂłkat: kronográf verziĂłban is elĂ©rhetővĂ© válik a Diver! A 42 mm-es acĂ©ltok az ĂşjgeneráciĂłs ROO mintájára jött lĂ©tre, a működĂ©sĂ©t pedig az AP saját fejlesztĂ©sű 3124/3841 szerkezete biztosĂ­tja, ennek járástartalĂ©ka 50 Ăłra. A borĂ­tĂ©kolhatĂłannagy nĂ©pszerűsĂ©gnek örvendő kĂ©k verziĂł mellett narancs, napsárga, illetve fűzöld szĂ­nekben is megvásárolhatĂł lesz.

Ötvenöt milliméteres (!!!) IWC Big Pilot's Heritage Watch
18
JAN

75 Ă©v után nem is egy, hanem kĂ©t Ăşj, mĂ©g nagyobb modellel váltja le eddigi legnagyobb karĂłráját az IWC: a 46 mm-es Big Pilot’s Watch utĂłdai 48 Ă©s 55 mm-esek. A pilĂłtaĂłrák elsődleges szempontjai mindig is a könnyű Ă©s egyĂ©rtelmű leolvashatĂłság voltak, de a nagy mĂ©retnek köszönhetően a szerkezet is nagyobb Ă©s pontosabb lehetett, ami a navigáciĂłban jelentett előnyt. Bár ez ma már kevĂ©sbĂ© fontos, a pilĂłtafĂĽlke műszereihez hasonlĂ­tĂł megjelenĂ©s a mai napig megmaradt: kontrasztos számlap, arab számok, SuperLuminova bevonat a mutatĂłkon. Ăšjra láthatĂł a számlapon a 9-es szám, Ă©s a háromszög is lejjebb kerĂĽlt 12 Ăłránál.

Az 55 mm-es változatbĂłl 100 darab kĂ©szĂĽl, 60 mĂ©terig vĂ­zállĂł, járástartalĂ©ka kĂ©t nap. A 48 mm-es szintĂ©n 60 mĂ©terig vĂ­zállĂł, de nyolc napot bĂ­r Ă©s 1000 darab kĂ©szĂĽl belőle. MindkĂ©t szerkezet vĂ©dett a mágneses terek ellen, a szegecselt bőrszĂ­j kĂ©t vĂ©ge pedig össze van varrva, Ă­gy felvĂ©telkor az Ăłra nem tud leesni a kĂ©zről.

19 ezer eurós Montblanc modell
18
JAN

Funkciók garmadáját soroltatja fel a Montblanc új modellje: 12 óránál a másodperc-mutatót és a dátum numerikus jelzését láthatjuk, 3 óránál a holdfázist, 6 óránál a napot szövegesen és a stoppert 12 órás osztásban, 9 óránál pedig a hónapot szövegesen és a stoppert 30 perces osztásban. A 42 mm-es tok 18 karátos rózsaaranyból készül, és 30 méterig vízálló; házi szerkezete 42 órás járástartalékú. Listaára 19 000 euró.

Fekete Breitling Chronomat érkezett
17
JAN

FeketĂ©re festett acĂ©ltokkal jön a Breitling egyik legsikeresebb modellje, a Chronomat 44. A Blacksteel nevet viselő Ăłra lĂ©nyegĂ©ben mindenben megegyezik a korábbi verziĂłkkal: a saját fejlesztĂ©sű 01-es kalibert használja, járástartalĂ©ka 70 Ăłra, vĂ­zállĂłsága pedig 200 mĂ©ter.

Nincs túlzsúfolva a H. Moser új órájának számlapja
17
JAN

Vörösarany és fehérarany verzióban készült el a H. Moser & Cie legletisztultabb órája, az Endeavour Center Seconds Concept Funky Blue. Olyannyira letisztult, hogy a különféle zavaró tényezők, mint a márkalogó, a dátumablak, vagy éppen a számozott indexek, mind-mind hiányoznak a napsütötte égkék számlapról. A 41 mm-es órát a gyártó saját szerkezete működteti, járástartaléka impresszív: 7 teljes nap.

Bézs színű Mishumo pulcsi
Remek pulóvert kínál a hűvösebb hónapokra a Mishumo, mely a Dress for Less webáruháznak hála számunkra is elérhető.

IdĂ©n sem lesz hiány Ăşj karĂłrákbĂłl, erről a bázeli ĂłrakiállĂ­tás gondoskodik. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben bemutatjuk a legfontosabb modelleket.
IdĂ©n Ă©rkezett el 40. Ă©vfordulĂłjához a Patek Philippe legnĂ©pszerűbb modellje, a Nautilus, ennek tiszteletĂ©re kĂ©t kĂĽlönleges verziĂłt jelentettek be.
RenĂ© Weber elemzĂ©sĂ©ből kiderĂĽl, hogy a Rolex toronymagasan vezeti a svájci luxusĂłrák toplistáját. A második helyen az Omega áll.
Az idei Baselworld kiállĂ­tás is számtalan Ăşjdonságot tartogat a luxusĂłrák rajongĂłinak. Folyamatosan frissĂĽlő cikkĂĽnkben a legĂ©rdekesebb modelleket mutatjuk be, tartsatok velĂĽnk!
A nyolcvanas évek derekán a világ országai fokozatosan demokratizálódtak: Brunei elnyerte függetlenségét, és Uruguay-ban is demokráciát kiáltottak ki a diktatúra helyett.